Šta se ne sme činiti sa srpskom zastavom

(Last Updated On: )

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju stava Vlade o primeni odredaba Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, koje se odnose na upotrebu Državne zastave i Narodne zastave.

Ovim dokumentom otklanjaju se određene nedoumice u primeni Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

Posebno se naglašava pravo i mogućnost svih građana i pravnih lica da potpuno slobodno koriste, upotrebljavaju i ističu kako Državnu zastavu, tako i Narodnu zastavu Republike Srbije u svim prilikama za koje smatraju da su prigodne.

To mogu nesmetano da rade na svim stambenim objektima i drugim privatnim prostorima koji se koriste u poslovne svrhe i obavljanje delatnosti, ali pod uslovima i na način utvrđenim tim zakonom.

Dokument precizira da se, shodno tom zakonu, moraju poštovati pravila koja štite dostojanstvo Republike Srbije, a odnose se na isticanje zastave Republike Srbije sa drugim zastavama, da na zastavi ne sme ništa da se ispiše, odnosno upiše niti ona može da se menja, da zastava ne može da se koristi kao robni ili uslužni žig, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluge.

Zastava ne sme da bude istaknuta ukoliko je oštećena ili je izgledom nepodobna za upotrebu i ne može da se izlaže na načine koji su zabranjeni – ne može se isticati tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija.

Zastavom takođe ne mogu da se pokrivaju vozila ili drugi predmeti, niti mogu da se ukrašavaju konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Ukoliko se zakonska pravila koja štite dostojanstvo Republike Srbije poštuju, isticanje Državne zastave i Narodne zastave u svim prigodnim prilikama je slobodno.