Srećna vam nova godina!

(Last Updated On: )

Stiže nam nova, 2020. godina. Uz najsrdačnije čestitke i iskrene želje za mir, zdravlje i prosperitet, evo nekoliko zanimljivih događaja koji će obeležiti godinu pred nama.

Najpre, da razjasnimo izvesna pravopisna pravila svima koji se dvoume. Praznik Nova godina piše se velikim početnim slovom “N”. Taj praznik traje jedan dan, proslavlja se, neradno, dva dana, ali ga čestitamo obično nešto duže, osobama sa kojima se nismo sreli za praznik. Kad nekome, međutim, poželimo srećnu čitavu novu godinu pisanim putem, kao mi vama, početno slovo “n” je malo. Slično kao u rečenici “sutra je novi dan”. U skladu sa pravopisom su i mala slova u poruci “srećni novogodišnji praznici”. Ispravno je i “srećan Božić”, a “srećni božićni praznici”.     

Naredna, 2020. godina, biće prestupna – u njoj ćemo imati jedan dan više.

U Srbiji se očekuju redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Velikoj Britaniji će poslednjeg dana januara prestati članstvo u Evropskoj uniji.

U Roterdamu će, od 12. do 16. maja, biti održano takmičenje za Pesmu Evrovizije.

Od 12. juna do 12. jula ljubitelje fudbala očekuje evropsko prvenstvo, sa utakmicama u 12 evropskih zemalja i još uvek neizvesnim učešćem reprezentacije Srbije.

Odmah zatim, već 24. jula, startuju Olimpijske igre Tokio 2020.

NASA planira otpočinjanje misije Mars 2020 17. jula, sa ciljem ispitivanja mogućnosti za buduće  ljudske posade.   

Svetska izložba Expo 2020 biće otvorena 20. oktobra u Dubaiju.

Poslednjeg dana oktobra zakazano je, posle devetogodišnjeg odlaganja, svečano otvaranje Brandenburg aerodroma u Berlinu.

Izbori za predsednika Sjedinjenih Američkih Država zakazani su za 3. novembar.

Organizacija ujedinjenih nacija proglasila je 2020. godinu – međunrodnom godinom zdravlja biljaka. Cilj je da se na viši nivo podigne nacionalna, regionalna i globalna svest o važnosti zdravlja biljaka za  bezbednost hrane, zaštitu životne sredine i iskorenjivanje siromaštva.