Srbija 2014, statistički

(Last Updated On: )

Od ukupnog broja stanovnika, žena ima dve stotine hiljada više nego muškaraca, Srbija 2014. godine je među najstarijim zemljama na svetu i lagano nestaje… Ipak, više je sklopljenih brakova, a manje brakorazvodnih parnica, očevi se sve češće posle razvoda staraju o deci…

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je tokom protekle godine iz porodilišta širom Srbije izneseno svega 66.461 beba – čak 11.725 manje nego pre deset godina. Istovremeno, u toku 2014. godine objavljeno je čak 101.247 čitulja, što u statističkom prevodu znači da je čak 32.345 osoba više umrlo nego što se rodilo.

„Zbog toga upozoravamo da u Srbiji svake godine nestane jedan grad veličine Šida ili Petrovaradina. U poslednjih deset godina broj stanovnika u Srbiji smanjen je za oko 372.000 – samo na osnovu prirodnog priraštaja. Plač u porodilištima najtiši je u Kučevu, Kniću, Rekovcu, Gadžinom Hanu i Svrljigu, a najviše beba se rađa u Tutinu, Novom Pazaru, Preševu ali i u centralnim beogradskim opštinama – Starom gradu i Savskom vencu”, kaže za “Politiku” Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja vitalne statistike u Republičkom zavodu za statistiku.

srbija2014

Demografski grafikoni pokazuju da prosečna starost ukupnog stanovništva u Srbiji konstantno raste – u 2014. godini iznosila je 42,6 godina, što Srbe svrstava među najstarije nacije na svetu. Najveći broj sedokosih, odnosno, starijih od 65 godina, živi u zaječarskoj oblasti, u kojoj čak četvrtina stanovništva pripada „trećoj dobi“, a najmanji udeo starih je u pčinjskoj oblasti i iznosi 14,3 odsto.

Najveći broj mladih stanovnika ima raška oblast u kojoj je gotovo svaki peti stanovnik mlađi od 15 godina i pčinjska oblast u kojoj udeo mladih u stanovništvu iznosi 17,3 procenata. Uopšteno govoreći, gradsko stanovništvo je demografski mlađe od stanovništva ostalih naselja za 2,4 godine.

U prethodnoj godini matičari su imali malo više posle nego 2013. godine, jer je 36.429 mladenaca izgovorilo sudbonosno „da” – odnosno 229 više njih nego 2013. godine. Prosečni muškarac ulazi u brak u 34. godini, a devojka u 30. godini.

U 91 odsto sklopljenih brakova supružnici su iste nacionalnosti, a najveći broj bračnih partnera ima istu školsku spremu. Ohrabruje činjenica da pada broj supružnika čiji su se snovi o bračnom „hepi endu“ završili u brakorazvodnoj sudnici. Prosečno trajanje razvedenog braka iznosi 13,6 godina. Najveći broj razvedenih brakova čine oni sa decom. Iako je majka ta koja najčešće postaje samohrani roditelj nakon razvoda, raste broj muškaraca koji preuzimaju starateljstvo nad decom – svaki četvrti razvedeni otac je u prethodnoj godini dobio starateljstvo nad mališanima.

Izvor: Politika