Somborcima plan na uvid

(Last Updated On: January 28, 2020)

Odeljenje za prostorno planiranje Sombora oglasilo je javni uvid u materijal za izradu Plana regulacije gradnje poljoprivrednog kompleksa u KO Stanišić.

Kako se navodi u tom dokumentu, rani javni uvid trajaće do 7. februara u zgradi gradske uprave Sombor, a plan podrazumeva da se, severno od Sombora, gradi poljoprivredni kompleks na površini od gotovo 1.100 hektara.

Ukupna površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom Plana iznosi oko 1.091,8 ha. Kompleks će podrazumevati salaše, farme, ribnjake, hladnjače, silose, biogasna postrojenja, solarne elektrane, vetroparkove…

U elaboratu je navedeno da je osnovni povod za izradu Plana potreba investitora za novom organizacijom prostora, kako bi se omogućila izgradnja objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje i pratećih objekata.

Kako se navodi u dokumentaciji, do područja se stiže preko lokalnog puta koji povezuje naseljena mesta Stanišić i Aleksa Šantić. Trenutno, na tom području preovlađuje poljoprivredno zemljište ispresecano atarskim putevima i melioracionim kanalom.

Konceptualnim rešenjem poljoprivredno zemljište je podeljeno na dve celine, a u celini 1 biće dozvoljena izgradnja objekata u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje. To se odnosi na ribnjake, farme, staklenike i plastenike… zatim, objekte u funkciji poljoprivrede (hladnjače, magacini, silosi sa sušarama garaže, koševi, ambari, ostave, nadstrešnice i sl.) i komunalne i infrastrukturne objekte, akumulacija i objekata za korišćenje obnovljivih izvora energije (biogasnih postrojenja, solarnih elektrana, vetroparkova i sl.).

U celini dva, biće dozvoljena i izgradnja salaša, voćarsko-vinogradarskih objekata i objekata za eksploataciju mineralnih sirovina. Predviđena je gradnja tri tipa salaša – tip sa pratećom ekonomijom za sopstvene potrebe, tip sa pojačanom poljoprivrednom proizvodnjom (mlekare, farme, klanice…) i turističko-ugostiteljski tip vezan za postojeću poljoprivrednu proizvodnju.

Što se tiče saobraćajne infrastrukture, planom je predviđeno da lokalni put Stanišić-Aleksa Šantić pređe u rang opštinskog puta, dok se atarski putevi koji će voditi do poljoprivrednih kompleksa na kojima se planira izgradnja objekata, predviđaju za asfaltiranje i proširenje.

Izvor: Tanjug