Skrivena značenja ružinih boja

(Last Updated On: )

Ruža, kao i drugi cvetovi koji se poklanjaju, ima različito značenje u različitim kulturama. Čak i boje prenose poruke karakteristične za podneblje. U evropskom prostoru značenja su, uglavnom, slična. Zanimljivo ih je poznavati ih i, uz cvet, približiti ili nagovestiti osobi kojoj ružu darivate dublji smisao njene boje.

Tamnocrvena ruža simbolizuje odanost, ljubav i lepotu. Ova „ozbiljna“ i duboka topla nijansa asocira na klasičan stil.

Jarkocrvena ruža prenosi poruku vatrenosti, romanse, energije, strasti, romantike… Pogodna je baš za Dan zaljubljenih i druge važne datume koje zajedno obeležavaju drage osobe.

Pink, odnosno intenzivno roze ruža je dobra za mladalačke emocije, ali sa stavom i spremnošću da se ispitaju kreativne varijante pre nego standardna rešenja. Simbolizuje radoznalost, uzbuđenje, nemiran duh, flert…

Svetloroze ruža asocira na ljubaznost, nežnost, milost, romantiku, mir. Poznavaoci tvrde da označava i samoljublje, pa ako želite da njene pastelne tonove posmatrate u svom okruženju, možete da je poklonite sebi.

Šta reći za plavu ružu, koja ne postoji u prirodi? Stvorio ju je čovek i ona je zaista neobična. Plavu ružu možete dodati buketu drugih ruža, što ostavlja jedinstven utisak, uz objašnjenje da ova boja simbolizuje misteriju, posebnost, retkost, snagu i jedinstvenost. Isključivo plave ruže u buketu u prostor donose spokoj.

Ruža u boji lavande je magična, romantična, mudra, misteriozna… Zanimljiva za romansu u nastajanju…

U cvećarama se može pronaći i veoma tamna, gotovo crna, ljubičasta ruža. Poruka koju prenosi je zamišljenost, ozbiljnost, duhovnost, tajanstvenost i duboka senzualnost. Dobra je za kombinovanje, posebno u hladnom zimskom periodu.

Ruže boje breskve ili korala, narandžasto-ružičaste, pogodne su za profesionalne prilike kao znak zahvalnosti. Prenose toplinu, lojalnost i entuzijazam.

Bele ruže mogu imati više blagih preliva ka toplijem ili hladnijem delu spektra. U toplijim blago ružičastim nijansama označavaju nevinost, čistotu, eleganciju, duhovnost, a u hladnijim nove početke rast i mir, zbog čega su česte u svadbenim buketima, ali i na sahranama i komemoracijama.

Za žutu ružu znamo da je dugo označavala ljubomoru. Danas se mnogo slobodnije koristi kao simbol topline, veselja, prijateljstva, energije, mladosti.

Februar je poslednjih godina stekao status meseca praznika. Pored Dana zaljubljenih, koga su mnogi odlučili da proslavljaju, obeležavamo i Dan državnosti. Neradni dani su prilika za posete, uz cvet kao znak pažnje, a ni Međunarodni dan žena nije daleko. Nadamo se da ćete uz ovaj kratak vodič kupovinu ruža isplanirati i obaviti brzo, bez dvoumljenja.