Skraćenica WFH sve češća

(Last Updated On: June 8, 2017)

Skraćenica WFH (working from home) u zemljama engleskog govornog područja već se odomaćila, pa je možete sresti u e-mail porukama, potpisima poslovnih partnera, oglasima i konkursima za zapošljavanje. WFH prepoznaju i razvijene države zapada i severa evropskog kontinenta, a zvanični podaci iz Sjedinjenih Američkih Država govore da oko 25% od ukupno angažovanih radnika radne obaveze, ili njihov deo, već obavlja na ovaj način.

Poslodavci reaguju različito. Neki su zabrinuti zbog nedostatka timskog rada i smatraju da nad zaposlenima koji rade od kuće nemaju kontrolu, a drugi oduševljeni – angažovani radnici su kvalitetniji, spremniji da primenjuju savremene metode i inovacije, zadovoljniji su i produktivniji, a troškovi kompanije na održavanju uslova u radnom prostoru su manji.

Ukoliko imate svoju firmu ili planirate da je osnujete, pre ili kasnije i sami ćete postaviti pitanje da li je dobro angažovati radnike koji bi radili od kuće.

Stručnjaci koji se bave radnim odnosima kažu sledeće – saveti i odluke se menjaju od slučaja do slučaja. Koristi od angažovanih WFH radnika se razlikuju u zavisnosti od delatnosti i radne kulture u kompaniji.

Od kuće će se bolje obavljati poslovi koji zahtevaju visok stepen koncentracije, kao i zadaci kod kojih je lako izmeriti postignuće i uspeh (i, u skladu sa tim, novcem nagraditi pojedinca).

Ako je, međutim, komunikacija licem u lice u istom prostoru stimulativna za nastanak novih ideja i rešavanje problema, uz deljenje složenih informacija, pitanja i odgovora na njih, od kuće se to ne može izvesti.

Pošto je WFH sve češći sprovode se istraživanja, pa je zaključeno, na primer, da su monotoni “robotizovani” poslovi pogodni za rad od kuće – operateri u kol-centru naprave 13,5% više poziva kada su sami.

Ukoliko se zaposleni u firmi dobro poznaju, neko od njih može da radi i od kuće, ali ako to nije slučaj, efikasnije je omogućiti im komunikaciju licem u lice, bar neko vreme.

Iako izvesne preporuke, dakle, postoje, poslodavac sam treba da proceni kada i u kojoj meri mu odgovara da angažuje WFH radnike u svojoj kompaniji, odnosno svojim zaposlenima omogući rad od kuće.