Sistem “Pronađi me” aktivan od 1. novembra

(Last Updated On: )

Osnivač fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić najavio je da će od 1. novembra biti uspostavljen sistem “Amber Alert”.

“Amber Alert” će se u Srbiji zvati “Pronađi me” i svi mediji će, uz nalog policije, biti u obavezi da prekinu emitovanje programa i da u prvih 8 časova na svakih 30 minuta objavljuju formatirani poster na kojem će se nalaziti fotografija nestalog deteta i njegovi podaci.

“Istu informaciju ćete dobiti i putem sms poruke, a biće obavešteni i svi oni koji su na autobuskim i železničkim stanicama, tj. sve autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za to, objaviće istu informaciju.

U prvoj fazi se uključuje i aerodrom ‘Nikola Tesla’ koji će umesto reda letenja, objavljivati informaciju o nestalom maloletnom licu”, rekao je Jurić za Tanjug.

Dodao je da se u radu policije, kada je reč o potrazi za detetom, ništa neće menjati već da je jedina novina to što će sa novim sistemom “Pronađi me” u potragu biti uključena i šira zajednica.

“Što se tiče uloge građana, mi ćemo imati moralnu obavezu da se oko sebe osvrnemo i više razmišljamo o nestalom detetu ili da ukoliko dobijemo informaciju o nestalom detetu, tu informaciju prosledimo policiji”, rekao je Jurić i dodao je da je važno da građani ne dostavljaju policiji lažne informacije i ne otežavaju njen rad u tim teškim momentima.

Objasnio je da će i policija, ali i nevladin sektor raditi na edukaciji građana o tome šta je zapravo bitno dati kao informaciju policiji kako se ne bi ugrozila sama potraga.

Izvor: OK radio