Separacija otpada u domaćinstvima u četiri regiona

(Last Updated On: )

Pokretanjem projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici, počela je Evropska zelena nedelja koja će trajati do 5. juna, a podrazumeva niz aktivnosti posvećenih životnoj sredini.

Početak Evropske zelene nedelje obeležen je manifestacijom na centralnom trgu u Sremskoj Mitrovici, kojoj su pored ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, prisustvovali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović. 

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj bolje upravljanje otpadom i čestitala svim građanima Sremske Mitrovice što se baš u njihovom gradu ove godine obeležava početak Evropske zelene nedelje. 

– Danas smo u Sremskoj Mitrovici obišli izuzetno značajan projekat za zaštitu životne sredine, a to je regionalna deponija sa linijom za separaciju otpada. Da bi ova linija radila, potrebni su nam građani, a posebno naši najmlađi sugrađani. Oni su ti koji će dati dobar primer odraslima kako da razdvajaju otpad na mestu njegovog nastanka, u domaćinstvima. U kantama i kontejnerima u boji koje su im dodeljene, odvajaće staklo, papir, plastiku i sve što može da se iskoristi, reciklira i kasnije upotrebi kao nova vrednost. Projekat primarne separacije otpada, koji se implementira u četiri regiona, podrazumeva dodelu više od 90.000 kanti i 26 auto-smećara u 17 gradova i opština, a cilj je da povećamo procenat reciklaže i unapredimo stanje životne sredine – rekla je Vujović.

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot” sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Švedske.

Projekat koji smo danas pokrenuli u Sremskoj Mitrovici potpuno je u skladu sa principima cirkularne ekonomije, što je uz nulto zagađenje i biodiverzitet, jedna od glavnih tema Evropske zelene nedelje. Ono što nas čeka u narednom periodu jeste edukacija građana o tome da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti – rekla je Vujović.