Saznajte više o praćenju COVID-19 kontakata

(Last Updated On: )

Pretpostavljamo da ste čuli za platformu Coursera, koja nudi onlajn kurseve, specijalizacije i studije na više nivoa, organizovane od strane najpoznatijih svetskih univerziteta.

Ako ste zainteresovani za nove tehnologije praćenja COVID-19 kontakata i imate pitanja, potražite veb adresu coursera.org i sledite uputstva.

Na platformi Coursera učenje je besplatno, ako samo želite da slušate predavanja. Ukoliko imate nameru da dobijete diplome i sertifikate, mora se platiti određeni iznos, kako bi se otvorile konsultacije, testovi i ispiti. Obično je tako, ali postoje i kursevi koji su, zaslugom okolnosti i pojedinih ustanova, besplatni.

Obuka o o kojoj govorimo nosi naziv “COVID-19 contact tracing”, izvodi je čuveni Johns Hopkins University iz Baltimora, SAD, i besplatna je. Dok ovo pišemo, prijavljeno je više od 200 hiljada polaznika, od kojih je 98% o sadržaju dalo dobru ocenu.

Ukratko, tokom jedne nedelje rada, naučićete kako se prate kontakti i zbog čega je to značajno. Steći ćete znanja o samom virusu, bolesti i periodu inkubacije, simptomima… Čućete obrazloženje za praćenje kontakata i značaj postupka za javno zdravlje. Bićete u prilici da saznate više o samoj tehnologiji, načinu identifikacije kontakata, pravljenja izveštaja i odnosima koji se uspostavljaju sa zaraženima, kao i osobama koje su u opasnosti da virus dobiju.

Etička pitanja vezana za praćenje takođe se obrađuju, prepreke koje mogu da nastanu dok se obavlja posao i načini za njihovo prevazilaženje.

Praćenje kontakata u Sjedinjenim Američkim Državama počinje da se tretira kao posao, sličan drugim poslovima, i potreban u aktuelnom trenutku. Kvalifikacije koje se traže razlikuju se od države do države, ali je obično dovoljna završena srednja škola i znanje koje se može steći, između ostalog, i na navedenom kursu, onlajn.