САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ – ДЕЗИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ

multinacionalna-radionica vojna
(Last Updated On: January 28, 2015)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да јучерашње саопштење Министарства одбране којим се “објашњава” непоступање министарства по налогу садржаном у решењу Повереника, представља дезинформисање јавности и показује, ако ништа друго, онда забрињавајуће непознавање релевантних закона.

С правног становништва неодржива је, дословно апсурдна тврдња да декласификација и чињење доступним јавности било којих информација на начин и поступку утврђеним како Законом о слободном приступу информацијама тако и Законом о тајности података може да представља некакво кривично дело “одавања војне тајне”.

Са фактичког становништва незаобилазна је чињеница да су информације о цени и ефектима ремонта авиона од пре више година већ у више наврата биле доступне медијима и јавности преко конференција за штампу, јавних иступа и интервјуа ранијих министара и војних старешина. Недавно је и сам актуелни министар у разговору са новинарима “одао” податке о броју часова налета авиона много актуелније од оних који су предмет налога.

Повереник оцењује да без обзира да ли је овакво поступање Министарства одбране последица непознавања закона или свесног настојања да се изгради позиција у којој ће министарство само да одлучује кад хоће а кад неће да поступа по закону и обавезујућим одлукама надлежних органа, оно производи штету по нормално функционисање правног поретка, углед државе и поготово самог министарства.