Samo trećina mladih zaposlena

trecina zaposlena radnika
(Last Updated On: August 18, 2016)

U Srbiji je zaposleno manje od trećine mladih starosti od 15 do 29 godina31,8 odsto, a na prvi posao mladi čekaju u proseku 23 meseca.

Na nedavnom predstavljanju izveštaja Međunarodne organizacije rada (MOR) “Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije”, rečeno je i da od 31,8 mladih koji su zaposleni, 79,8 odsto njh radi za platu, a 7,8 odsto su samozaposleni.

mladi radnici

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3 odsto njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1 odsto je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje. Takođe, 22,1 odsto nema pravo na plaćeni godišnji odmor i 29,6 odsto nema pravo na plaćeno bolovanje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji, odnosno u sivoj zoni, veoma je zastupljeno i na nivou je od 47,4 odsto. Stopa nezaposlenosti visokoobrazovanih je i dalje visoka i iznosi 32,9 odsto.

Malo i u odnosu na region

Sara Elder iz Programa zapošljavanja mladih MOR-a kaže da je je zaposlenost mladih u Srbiji od 32 odsto suviše niska u odnosu na EU prosek koji iznosi oko 46 odsto, ali i u odnosu na region. U Srbiji, prema izveštaju, stopa nezaposlnosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 naspram 27,3 odsto procenata.

Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visokoobrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7, naspram 24,3 meseca. Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 meseca od škole do zaposlenja.

Izvor: Kragujevačke nedeljne novine