Rusima, za sada, preostaju kriptovalute

(Last Updated On: )

Finansijske sankcije, koje su Rusiji uvele članice Evropske unije i druge ekonomski moćne države, oborile su na rekordno nizak nivo vrednost ruske rublje. Situacija je za građane Rusije dodatno iskomplikovana nemogućnošću da brzo i jednostavno u menjačnicama kupe druge valute, kao i različitim restrikcijama, koje počinje da primenjuje ruska država.

Sa kriptovalutama, za sada, nije tako.

Uprkos insistiranju zapadnih političkih elita da najveće kripto berze uvedu sankcije vezane za transakcije sa Rusijom, odgovor je negativan. Vlasnici, jednostavno, smatraju da bi tako nešto bilo protivno samoj suštini postojanja kriptovaluta.

Iako velika većina Rusa ne koristi kriptovalute, upućeniji pojedinci su reagovali – trgovina između ruske rublje i pojedinih kriptovaluta je duplirana, dostižući na početku nedelje vrednost od 60 miliona dolara dnevno.

Kriptovalute jesu pružile mogućnost Rusima da svoja sredstva pretvore u kripto novac, a zatim ga, van bankarskog sistema, praktično iznesu iz Rusije.

Zahtevi iz Ukrajine da se blokiraju kripto adrese ruskih i beloruskih državljana, od političara do običnih građana, su odbijeni. Iako su neke onlajn menjačnice potvrdile da tako nešto razmatraju, efekta nema dok se ne pridruži većina, i najveće kripto berze. Njihova sedišta su, uglavnom, u ofšor zonama, pa su i potencijalni uticaji političkih i finansijskih pretnji minimalni.

Rusija je jedna od 20 zemalja u kojima su kriptovalute najviše prihvaćene. Pre rata u Ukrajini, Rusija je bila treća država po udelu slanja kriptovaluta u inostranstvo, iza Turske i Ukrajine.

Na pitanje koliko se najbogatijim Rusima, ali i menjačima, isplati da transfer obave putem kripto valuta – nema jednostavnog odgovora. Transakcije zabeležene na blokčejnu su javne i nepromenljive. Pravnici upozoravaju da kripto operateri mogu da znaju vlasništvo sredstava sa kojima rade, što ih stavlja u poziciju da postanu neka vrsta svedoka i saučesnika transfera novca.

Mogućnost da Rusi izbegnu finansijske sankcije kupoprodajom kriptovaluta privlači veliku pažnju političkih struktura, koje u prethodnim svetskim krizama ovim problemom nisu morali da se bave. Oni su rešeni da što pre pronađu sredstvo putem koga bi, na neki način, sankcije proširili i na tržište kriptovaluta. Šta će predložiti – ostaje da se vidi.