Preduzetništvo, bez viška emocija

(Last Updated On: )

Kako da preduzetnik bude otporan na nepovoljne okolnosti, neuspeh i stres, kada je u svoj biznis uložio mnogo toga ličnog – ideje, želje, ljubav prema određenoj oblasti, novac…

Odgovor na ovo teško pitanje leži u vežbi, i negovanju osobina koje će vam pomoći da poslovnim problemima pristupate sa manje emocija. Tako ćete sačuvate zdravlje, firmu, reputaciju, prijatelje, poslovne partnere…

Trebalo bi već od samog početka, na primer, da razlikujete sebe i vrednosti koje imate kao osoba, od sebe kao menadžera, i vašeg biznisa. Ovaj savet se može primeniti na bilo koji posao kao neophodnost odvajanja ličnog života, prijatelja, okruženja, od poslovnog.

Naučite da se okrenete s vremena na vreme i razmislite o svojim uspesima i svemu dobrom što ste uradili i postigli. Posle nekoliko godina u preduzetništvu postignuća će sigurno biti vidljiva. Time ćete odati priznanje sebi i povratiti motivaciju.

Morate prihvatiti da vas u preduzetništvu, kao i u bilo kojoj drugoj aktivnosti, ne može voleti svako, niti možete zadovoljiti potrebe svih. Loše ocene vašeg rada analizirajte pažljivo kako biste zaključili šta može da se popravi, a one koje se pokažu kao neosnovane, jednostavno, odbacite. Naučite da se prema opravdanim kritikama i svojim objektivnim greškama odnosite sa što manje emocija – propusti se dešavaju i dešavaće se – oni su sastavni deo preduzetništva.

Perfekcija ne postoji. Dobro je da radite najbolje što možete i da svoje rezultate doživaljavate kao vredne – u tom smislu je težnja ka perfekciji pozitivna. Ako težnja ka perfekciji za vas znači da budete nepogrešivi, i u potpunosti u skladu sa svojim i očekivanjima drugih, to je loše i za vas i za posao.

Prihvatite sebe u situaciji kada se osećate loše – neshvaćeno, uplašeno, nervozno, i doživljavajte ta stanja kao normalna.

Nemojte se dugo zadržavati na žaljenju zbog poraza, nemojte beskonačno prepričavati kako su bili nepravedni prema vama i objašnjavati sebi i drugima zašto je neki projekat propao. Dostojanstveno se suočite sa situacijom i krenite posle kraćeg vremena u nove akcije.

Svi prethodni saveti mogu da pomognu, ali prema problemima ne bi trebalo da se ponašate ni nonšalantno i „gurate ih pod tepih“. Vraćejte se u svojim analizama što češće na početak i odgovarajte sebi na pitanje zašto ste baš u tom biznisu. Koliko ga volite, šta ste spremni za njega da podnesete, šta vam je doneo… Tako ćete na realnim osnovama povratiti pozitivnu motivaciju za dalje angažovanje.