Posle smart sata – smart prsten

(Last Updated On: )

Pametni prstenovi lagano osvajaju tržište, već zatrpano smart satovima. Za narednu godinu Samsung najavljuje Samsung Galaxy Ring, koji će verovatno biti široko dostupan, s obzirom na globalno prisustvo brenda.

A pre nego što stigne do nas, da proverimo šta je pametni prsten (smart ring) i zbog čega je dobro imati ga na ruci.

Smart prsten može posedovati različite funkcije, ali uglavnom prati fitnes navike, kontroliše plaćanje, otključava pametne brave ili šalje naredbe drugim smart uređajima. Proizvođači rade na karakteristikama koje će što tačnije kontrolisati zdravstveno stanje vlasnika i to najavljuju kao revolucionarni iskorak. Za sada smart prsten prati puls, nivo kiseonika u krvi, temperaturu, kvalitet sna…

Smart prsten funkcioniše uz pomoć senzora, HFC čipova, Bluetooth ili bežične veze, putem kojih uspostavlja kontakt sa smart telefonom ili drugim uređajem. Podešavanja se obično vrše kroz aplikaciju na mobilnom telefonu.

Smart prsten se reklamira kao veoma bezbedan za plaćanje. Nivoi zaštite odnose se na biometrijsku autentifikaciju ili prepoznavanje pokreta, kao neophodnu proveru pred otključavanje uređaja i novčanu transakciju.

U kombinaciji sa smart uređajima iz “pametne kuće”, prsten povećava uštede i efikasnost njihovom kontrolom. U pravo vreme se mogu dobiti obaveštenja o stanju i funkcionisanju drugih aparata i tako sprečiti kvarovi i šteta.

Proizvođači nastoje da smart prsten bude lep, diskretan, udoban za nošenje i prilagođen svakodnevnom korišćenju.

Korisnici navode nekoliko problema koji se mogu javiti kod postojećih smart prstenova, a koje budući proizvođači treba da otklone.

Prsten ima bateriju koju treba, kao kod drugih sličnih gedžeta, redovno puniti. Za sada je trajanje baterije ograničeno, što nije praktično i može da izazove prestanak rada baš kad korisniku prsten zatreba.

Kompatibilnost sa operativnim sistemima i smart telefonima takođe je oblast koju treba usavršavati.

Očitavanje biometrijskih podataka ili prepoznavanje gestova i dalje nije na vrhunskom nivou preciznosti, što se očekuje.

Otpornost na vodu i druge tečnosti, atmosferske i ostale uticaje iz okruženje takođe treba poboljšati.

Šta je od svega navedenog Samsung uspeo da uradi za svoj smart prsten, pomenut na početku teksta, ostaje da vidimo.