Posle 22h obavezne kovid propusnice

(Last Updated On: )

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas, nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, da se od subote, 23. oktobra, od 22 časa, uvode obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Brnabić je na konferenciji za novinare objasnila da se to odnosi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte nakon 22 časa, tako da neće moći da se boravi u zatvorenom bez važeće kovid propusnice.

Ona je precizirala da propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test, ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci.

Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, navela je premijerka i dodala da će sertifikat moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.

Prema njenim rečima, bilo je problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata, ukazala je Brnabić i najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici.

Ona je izrazila nadu da će ovo pospešiti vakcinaciju, jer je ona jedini način da pobedimo koronavirus, navodeći da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenata, a treću dozu približno 15 odsto.

Prema njenim rečima, ukoliko imate veliku skepsu prema vakcinaciji, to nije problem samo za epidemiju koronavirusa, već i za vakcinaciju prema drugim bolestima koje su nestale, a koje bi zato mogle da se vrate.

Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebi bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakcinišemo, poručila je premijerka.