Popis u oktobru, poziv za popisivače

(Last Updated On: )

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, a za potrebe popisa biće angažovano 15.000 popisivača, rečeno je danas na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku.

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da će se u ovogodišnjem popisu prvi put koristiti elektronski upitnici.

Lakčević je objasnila da će popisivači ići od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljati podatke koje će unositi u elektronske obrasce pomoću laptopova.

„Za potrebe terenske realizacije ovogodišnjeg popisa biće angažovano više od 20.000 ljudi“, rekla je ona.

Lakičević je navela da je krajem maja formirana 161 popisna komisija, kao i da komisije imaju od tri do sedam članova, u zavisnosti od broja stanovnika gradova ili opština, naseljenosti i površine teritorije lokalne samuprave na kojoj se obavlja popis.

Ona je rekla da su u 74 popisne komisije na teritoriji opština i gradova koje imaju višenacionalni sastav stanovništva imenovali još 88 članova – predstavnika nacionalnih manjina.

Najavila je da će biti organizovan i popis zatvorenika i građana Srbije koji rade u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice popis će biti organizovan i u centrima za prihvat izbeglica i azilanata.

Osobe koje su živele u inostranstvu godinu dana i duže popisivači će, kako nje rekla, pitati za godinu kada su se odselile iz Srbije, kao i kada su se vratile u zemlju, što je jedna od novina ovogodišnjeg popisa.

Prema njenim rečima, popisivači će prvi put i muškarce pitati koliko imaju biološke dece.

Lakčević je istakla da će se podaci prikupljeni u popisu koristiti isključivo u statističke svrhe.

Ona je rekla da će preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa biti objavljeni 30.novembra ove godine, a konačni rezultati od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Troškovi ovogodišnjeg popisa su oko pet evra po stanovniku, od toga je deo obezbeđen u republičkom budžetu, a deo iz sredstava Evropske komisije.

Na pitanje novinara da li ima informaciju šta se zbiva sa mestima u Srbiji gde pretežno živi stanovništvo albanske nacionalnosti, s obzorom da su bojkotovali prethodni popis, Lakčević je odgovorila kako očekuje „da će popis biti uspešno sproveden na celoj teritoriji Srbije“.

„U razgovoru sa Nacionalnim savetom Albanaca, predstavnicima popisnih komisija dobili smo informaciju da su prihvaćene sve aktivnosti u vezi sa popisom“, istakla je ona.

Poziv za popisivače

Na konferenciji za novinare rečeno je da će u petak, 22. jula biti raspisan javni poziv za prijavljivanje osoba koje žele da budu popisivači, kao i da je već završen konkurs za izbor instruktora.

Načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku Mladen Veličković rekao je da građani koji žele da budu popisivači mogu da se prijave od 22. jula do 5. avgusta posredstvom sajta Zavoda, kao i da će biti emitovan spot kojim se pozivaju zainteresovani za rad na terenu.

On je objasnio da osobe koje se prijave za popisivače moraju da budu punoletne, srpski državljani, da imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Srbije, a jedan od uslova je i da nisu osuđivane i da se trenutno protiv njih ne vodi krivični postupak.

Popisivači moraju da znaju da rade na računaru i da u mestu gde žive ima Interneta.

Svi popisivači će biti angažovani po ugovoru o dopunskom radu ili obavljaju privremenih i povremenih poslova.

Veličković je rekao da će popisivači biti angažovani u razdoblju od 23. septembra do 31.oktobra, a obuka će biti sprovedena od 29. avgusta do 16. septembra.

Izvor: Glas Šumadije