Podelite posao od početka

(Last Updated On: April 2, 2021)

Odlučili ste da registrujete svoj biznis kao neki oblik zakonom utvrđenog modela poslovanja. To je ozbiljna odluka i pred vama je niz obaveza. Saveti onih koji su već prošli kroz sličnu situaciju uvek dobro dođu, pa smo izdvojili jedan opšti, koji važi za sve vrste delatnosti.

Najvažnije je da prihvatite da ne treba sve da radite sami. Stručnjaci iz različitih oblasti svoj deo posla rade bolje od vas i obavljaju ga rutinski. Greška je štedeti na njima. Uostalom, izračunajte koliko biste vremena potrošili da to sami radite i da li bi se više isplatilo da vreme utrošite na nešto drugo.

Uzmite čak i jednostavne obaveze kao što su provere elektronske pošte i odgovaranje na nju. U nekim fazama poslovanja, ili dobima godine ako je vaš posao sezonski, moraćete čitav radni dan da provedete na svom e-mail nalogu, možda bez ikakve dodatne koristi. Poslovni partneri i potencijalni kupci će vas često pitati nešto da bi se samo okvirno informisali, bez posebne namere za akciju. Ako poverite svoju dnevnu korespondenciju nekome, koristi mogu da budu višestruke.        

Čak i ako dobro poznajete delove procesa, ne pravite svoj prvi veb sajt sami. Kasnije ćete možda moći ponešto da promenite i da se uključite, ali prvi izlazak na internet treba da bude efektan i dobro odrađen. Dizajnerski i tehnički.   

Smanjite stres od prvog dana tako što ćete podeliti posao. Naučite da kontrolišete situaciju i u pravom smislu upravljate svojim biznisom, tako što ćete pozivati jednog po jednog saradnika i dobijati smernice i izveštaje od njih.

Počnite od malih stvari i pomaka. Ne treba da odmah imate naloge na svim društvenim mrežama, kontakte sa svima koji pokažu interesovanje za vaš proizvod ili uslugu, flajere, kataloge, brendirana vozila. Ako počinjete kao malo ili mikro preduzeća, sačekajte na prve uspehe pa tek onda, po fazama i planski, širite domete. Za početak je važno opstati, a kasnije će sve biti lakše.