Pet zabluda o kriptovalutama

(Last Updated On: April 15, 2022)

Kriptovalute su među nama dovoljno dugo da su njihovo postojanje, kurs i učešće u prometu, prihvatili i najskeptičniji. Vrednosti valuta odražavaju stanje u svetskoj ekonomiji. Međutim, veća kolebanja nastaju, pre svega, kada neka država zapreti da će sprečiti rudarenje, sankcionisati transakcije. Druga mogućnost je kada odobriti plaćanje roba i usluga kriptovalutama.

U oglasima različitih zainteresovanih lica, portala, emitera… sve češće srećemo ponude da se kripto-svetu i sami pridružimo. Obećavaju se sigurne zarade, uglavnom pasivne, a kao primer se navode prvi vlasnici kripto-imovine. Oni su, činjenica je, svoj ulog umnožili nekoliko desetina, stotina, hiljada puta.

Finansijski stručnjaci, međutim, preporučuju oprez i ukazuju na najmanje pet zabluda kojih bi svi koji se kolebaju trebalo da budu svesni.

Vrednost kriptovaluta

Prva je jednaka vrednost valuta. Bitkoin postoji nekoliko godina i dokazao je da će, najverovatnije, na tržištu i da ostane. Među preostalih, oko 18 hiljada kriptovaluta, vlada hijerarhija i nije svejedno za koju ćete se opredeliti. Vlasništvo i struktura valuta nisu isti, a budućnost pojedinih novonastalih kriptovaluta je krajnje neizvesna. Potrebno je, dakle, dobro proučiti ko stoji iza kriptovalute ako želite da u nju uložite novac.

Povrat ulaganja

Sledeća predrasuda je da će se ulaganje uvek vratiti i da je dovoljno strpljenje do trenutka kada će se to desiti. Ako planirate da rudarite, rudarenje zahteva veliku početnu investiciju. Ako se upuštate u trgovinu, imajte u vidu da u trenutku kada jedna strana dobija druga gubi, a to možete biti baš vi.

„Stabilne kriptovalute“, koje nude sigurnost zbog smanjenih oscilacija. Nemaju uvek pokriće u dolarima, drugoj valuti ili plemenitim metalima kako se misli.

Blokčejn tehnologije, na kojima počivaju kriptovalute, nisu obavezno bezbedne. Pljačke su moguće, a jedna od najvećih u istoriji dogodila se pre nekoliko dana, kada su hakeri uspeli da za sebe pribave kriptovalute vredne 615 miliona dolara.

Na kraju, kripto transakcije nisu ni potpuno anonimne, kako laici veruju. Do izvesnih podataka se može doći ako nadležni organi imaju interes da ih otkriju.