Pandemija povećala broj kućnih ljubimaca

(Last Updated On: )

U protekle dve godine mnoge porodice su odlučile da nabave kućnog ljubimca, kako bi unele promenu u svoje svakodnevne aktivnosti, smanjile nivo stresa, ispunile želje dece… Pojava se beleži širom sveta, pa ni Srbija nije izuzetak. Posledice ovog trenda u visokorazvijenim zemljama, međutim, donekle se razlikuju od domaćih prilika.

“Pandemijski” skok broja kućnih ljubimaca odlična je vest za kompanije koje proizvode hranu i lekove za pse i mačke. Vrednost akcija velikih firmi na berzama je porasla, a mnogi mali prodavci pronašli su interes da obogate svoju ponudu. Profit za pravna lica u svakoj od povezanih karika ovog i srodnih biznisa postao je trend, kojem se predviđa lepa budućnost.

Podaci sprovedenih istraživanja u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama su gotovo impresivni. Novog kućnog ljubimca nabavilo je između marta 2020. i marta 2021. godine čak 11% britanskih domaćinstava, a još 10% njih je izjavilo da to planira da učini. Više od trećine odraslih mladih osoba, uzrasta od 24 do 35 godina, ima ili namerava da nabavi psa ili mačku. U Sjedinjenim Američkim Državama postalo je skoro obavezno imati kućnog ljubimca – u 1988. godini ga je imalo 56% domaćinstava, a danas se taj procenat popeo na 70%. Psi i mačke ubedljivo dominiraju, ali porodice za kućne ljubimce imaju i druge životinje koje je potrebno nahraniti i pružiti im zdravstvenu zaštitu. Veterinarsko farmaceutsko tržište iznosi samo dva do dva i po posto vrednosti farmaceutskog tržišta za zdravstvene potrebe ljudi, ali njegov je rast poslednjih godina munjevit – po stopi od 15% globalno, i po stopi od 45% u Sjedinjenim Američkim Državama. Nisu to, naravno, samo lekovi i vakcine za kućne ljubimce, ali njihov rast je veoma značajan.

Vratimo se na Srbiju i domaće uslove. Rast broja kućnih ljubimaca prati i jedna zabrinjavajuća pojava – povećan broj napuštenih kućnih ljubimaca, koje su ljudi odbacili, na ulicama gradova i drugih lokalnih zajednica. Bojazan je da će sa usporavanjem ekonomije, rastom inflacije i cena, toga biti sve više. U nemogućnosti da finansijski zadovolje potrebe nedavno nabavljenih ljubimaca, vlasnici ih se rešavaju, najčešće na nezakonit i nehuman način.