Otvaranje aerodroma “Morava” na Vidovdan

(Last Updated On: )

Treći kompercijalni aerodrom u Srbiji, “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva, biće spreman za letove 28. juna, najavljeno je iz državnog vrha Srbije. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavljuje da će nova srpska vazdušna luka moći da primi avione tipa ATR i Boing 737 i da se očekuje da do kraja godine nekoliko avio-prevoznika, koji su iskazali interesovanje, uvedu redovne, povremene i sezonske letove. Ministarka Mihajlović naglašava da je ovaj aerodrom pogodan i za kargo letove, pa se očekuje jedan broj kompanija kojima je važna delatnost teretni saobraćaj.

Prvo na šta se pomisli kada se razmatraju lokacije biznis putovanja i prevoza tereta u centralnoj Srbiji je Kragujevac, odnosno FIAT-ova fabrika. U široj zoni koja gravitira Kraljevu su i drugi veliki inostrani proizvodni pogoni, ali ne treba zanemariti ni turističke potencijale regije, kao ni zapošljavanje i oživljavanje poslovanja vezano za sam aerodrom.

Za remont piste, opremu za zgradu terminala i obuku pedesetak zaposlenih Vlada Srbije je opredelila oko osam i po miliona evra.

Izvesni podaci o letovima već se mogu pročitati. Predstavnici jednog od prvih na listi zainteresovanih prevoznika – Wizz Air-a, izjavljuju da “prate situaciju”, a iz Vlade stižu izvesne najave o javno-privatnom partnerstvu sa, za sada neimenovanom, nemačkom avio-kompanijom, koja bi prevozila putnike do Istanbula i Frankfurta.

Koraci koji predstoje odnose se na završetak procesa sertifikovanja, koji treba da obavi Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva. U Srbiji je upravljanje aerodromom preneto sa vojnog na civilini sektor, odnosno na kompaniju Aerodromi Srbija.

Podsetimo, Aerodrom “Morava” poseduje putnički terminal i kontrolni toranj, izgrađene 2012. godine i vredne oko 22 miliona evra, kao i 2,2 kilometra dugu i 30 metara široku pistu, koja će se produžiti na 2,5 kilometara i proširiti na 40 metara.