Polaganje Swedex-a i u Srbiji

(Last Updated On: January 30, 2015)

Swedex

Međunarodni ispit švedskog jezika Swedex od sada može da se polaže i u Srbiji. Prvi akreditovani centar za polaganje Swedex-a je Škola stranih jezika Akademije Oxford iz Jagodine. Na ovaj način omogućeno je da zainteresovani, posle kursa švedskog jezika, dobiju međunarodno priznat sertifikat o nivou znanja, usklađen sa pravilima i propisima Saveta Evrope. Potvrda o položenom Swedex ispitu važna je prilikom zapošljavanja ili nastavka školovanja u Švedskoj i u svakom radnom angažovanju u Srbiji ili svetu, gde je znanje švedskog jezika potreba ili prednost.

Kursevi i priprema za polaganje ispita vršiće se u školama stranih jezika Akademije Oxford, u više od dvadeset gradova širom Srbije, a u ispitnim terminima dolaze ovlašćeni ispitivači iz Švedske.

Ispit Swedex odobren je od strane Švedskog instituta, čiji je osnivač vlada Švedske. U potpunoj je saglasnosti sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike (Common European Framework of Reference for Languages) i može se polagati na jednom od tri nivoa –  A2, B1 ili B2, u zavisnosti od znanja kandidata.

Osim u Švedskoj, Swedex se polaže u 33 zemlje sveta. Na listi ovlašćenih ispitnih centara, od početka 2015. godine, nalaze se Akademija Oxford – Agent sa sedištem u Jagodini i Beogradu i Udruženje za jezik i kulturu “Lingvisti” iz Sarajeva, jedini sa prostora bivše Jugoslavije.