Odnosi sa kupcima u e-prodavnicama

(Last Updated On: )

E-prodavnice postaju nezaobilazno rešenje za sve vlasnike biznisa koji imaju šta da prodaju, a suočavaju se sa padom prometa u poslednjim mesecima. Nude ih čak i velike banke, ako u nekoj od njih imate poslovni račun. Tako organizovane, e-prodavnice obezbeđuju sigurnost platnog prometa, što je za mnoge preduzetnike nepoznanica.

Novi načini kupovine, pored tehničkih detalja, zahtevaju i nove veštine u odnosima sa kupcima. Bez dovoljno iskustva, prodavcima se dešava da u prvim mesecima ne ostvare željene rezultate. Za početak, međutim, dovoljno je shvatiti samo jedno – kontakt licem u lice može se i mora preneti i na internet. Čak i ako prodajete proizvode drugim firmama (B2B), a ne krajnjim potrošačima.

Potreban vam je, dakle, video.

Uz video kontakt, kupac će se osećati bolje, posebno u vremenu kad mu nije omogućeno da uđe u prodavnicu. On ne mora da ga koristi – dovoljno je ponekad i da zna da će ga, u slučaju potrebe, imati na raspolaganju.

Pored “emotivne” koristi zbog ličnog kontakta, video ima brojne druge prednosti – predmet prodaje se može u najsitnije detalje objasniti, rasklopiti ili prikazati njegovo funkcionisanje, prema potrebama.

Video ima edukativne funkcije, pa kupcu može da bude jasnije nešto za šta bi mu, inače, moralo biti potrebno vreme da sam isproba.

Dobar video snimak, sa promotivno osmišljenim sadržajem, najbolja je podrška direktnoj video vezi koju ćete ponuditi kao opciju kontakta na liniji prodavac – kupac.

Za video nam danas, na sreću, nije potrebna skupa profesionalna oprema ni studijski prostor – možete kontakt sami osmisliti i izvesti, sa svog radnog stola.  

Vreme za vežbu i stvaranje navika neophodno je na startu za sve osobe koje će na ovaj način ostvarivati odnose sa kupcima. Naoružajte se strpljenjem, ljubaznošću i osmehom, kao da ste u “pravoj” prodavnici.    

E-prodavnica može da bude deo uspeha uz malo dodatnog truda i menjanja navika. Bilo da angažujete profesionalce da vam pomognu u prvim danima, ili se snalazite sami uz pomoć saveta sa interneta, doslednost i upornost daće rezultate i virtuelna prodavnica ispuniće, na kraju, sasvim sigurno, vaša očekivanja.