Odbornici pisali predsedniku

(Last Updated On: June 14, 2019)

Asocijacija slobodnih odbornika, koju čini 700 opozicionih odbornika iz cele Srbije, upozorila je da je Srbija “ogrezla u nasilju”, da se društvo u nalazi “izuzetno opasnoj situaciji” i pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pod hitno otpočne dijalog sa političkim neistomišljenicima.

Prenosimo tekst apela u celini:

Gospodine Vučiću,

U subotu 8. juna, posle protestne šetnje gradjana u Novom Sadu, brutalno je pretučen Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta “1 od 5 miliona”.

Krvave glave je odvezen u Urgentni centar gde je i zadržan zbog neophodnosti lekarskog nadzora.

Pre njega pretučeni su studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, gradjanski aktivisti, takodje u Novom Sadu. Oni su, takodje krvavih glava, odvezeni u Urgentni centar.

Pre njih je prebijen Dejan Petrović u Šapcu, na majstorici finala plej-ofa prvenstva Srbije u vaterpolu. Pretukli su ga huligani koje je, bez ulaznice za utakmicu, i protiv želje redara i obezbedjenja, na bazen uvela policija.

Pre njega je prebijen Dalibor Stanojević, jedan od organizatora protesta u Knjaževcu. Pre njega je prebijen Milan Blagojević, jedan od organizatora protesta u Žitoradji.

Pre njega je prebijen Strahinja Ćirić, jedan od ogranizatora protesta u Negotinu. Pre njega je prebijen Vladimir Petković, jedan od organizatora protesta u Zaječaru.

Pre njega je prebijen opozicioni političar Borko Stefanović.

Svi su krvavih glava završavali na hitnim lekarskim intevencijama.

U medjuvremenu su tučeni meštani sela Rakita koji protestuju protiv izgradnje MHE.

U medjuvremenu je osudjeni ubica pretio Mariji Lukić, koja je javno progovorila o seksualnom nasilju od strane predsednika Opštine Brus i funkcionera Vaše stranke.

U medjuvremenu je drugi funkcioner Vaše stranke naredio paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, i pucanje u nju dok kuća gori.

U medjuvremenu su organizovani skupovi podrške Vašim članovima stranke -jednom koji seksualno zlostavlja i ucenjuje žene, i drugom, koji je naredio da se novinar živ spali na spavanju.

U medjuvremenu je Šešelj pred kamerama naredjivao da se narodni poslanici zgaze kolima.

U medjuvremenu je njegov vozač, u prisustvu policije, udario bejzbol palicom opozicionog političara Jugoslava Kiprijanovića.

Gospodine Vučiću, govorimo samo o dešavanjima iz proteklih sedam meseci.

Pre toga su fizički napadnuti i davljeni nezavisni novinari na vašoj inauguraciji, opet u prisustvu policije koja nije reagovala.

U medjuvremenu se svaki dan preti svakom ko drugačije misli i ko je spreman da to kaže naglas. Pretnje nezavisnim novinarima su postale svakodnevica. Pretnje svakom ko iskaže mišljenje drugačije od Vašeg su postale deo javnog diskursa.

Gospodine Vučiću, naša je obaveza da Vam najozbiljnije stavimo do znanja da je Srbija ogrezla u nasilje i da se naše društvo nalazi u izuzetno opasnoj situaciji.

Ova politička pa i državna kriza u kojoj se nalazimo je rezultat dubokih podela gradjana na kojima Vi predano radite već osmu godinu.

Izuzetno je opasna.

Srbija je po zvaničnom izveštaju organizacije “Fridom Haus” izgubila status slobodne države.

Dužni smo i u obavezi da Vas podsetimo na izveštaj Evropske komisije o našoj zemlji:
“Politička pozornica Srbije je sve više obeležena podelom i smanjivanjem prostora za različita politička mišljenja i hitno je potrebno da se stvori više prostora za istinsku raspravu izmedju partija, što je od životne važnosti za napredak na putu ka EU. Srbija treba da stvori okruženje za neometanu slobodu izražavanja, obezbedi poštovanje medijskih zakona Srpske vlasti moraju brzo da reaguju i javno osude govor mržnje i pretnje novinarima. ”

Predsednica Vlade Republike Srbije je izjavila da je ovaj izveštaj zabavlja. Vi ste joj rekli da se ne nervira.

Nikome osim njoj nije zabavno. Pitajte iznad nabrojane da li im je zabavno.

Za to vreme, Vi se u medijima koji su pod apsolutnom Vašom kontrolom, slikate sa nesrećnim narodom, koji Vas moli za svaku vrstu pomoći, koji sklopljenih ruku uživo u programu komercijalne televizije, moli da ih primite jer su gladni, koji Vas plačući mole da sudovi i tužilaštvo rade svoj posao, koji Vas mole da dobiju seosku put, dok Vi sa mesta predsednika jedne države, uživo pred kamerama delite građanima zečeve, traktore, kombije, žensku jagnjad, seoske puteve i koštanu srž za bolesno dete.

Gospodine Vučiću, suspenzija svih državnih institucija i stavljanje celokupne državne uprave pod Vašu kontrolu, na čemu jedino ozbiljno i radite od 2012. godine već ima, a tek će imati fatalne posledice po naše društvo i po građane.

Kao odgovorni ljudi, potpuno svesni alarmantne situacije u kojoj se nalazi naša država, zahtevamo od Vas da pod hitno preuzmete odgovornost za stanje u zemlji i da pod hitno otvorite dijalog sa političkim neistomišljenicima, stručnom javnošću i nezavisnim ekspertima, kako bismo izbegli još gore stvari od ovih koje nam se dešavaju svakodnevno.

Ovo društvo je ogrezlo u bezobrazluk, bahatost i agresiju koje ste Vi uspostavili kao model ponašanja, u lažne doktorate koji pripadaju Vašim članovima stranke, u dozvoljenu verbalnu agresiju koja potiče pre svega od Vas, u fizičko nasilje koje je postalo način razračunavanja sa drugačijim mišljenjem od Vašeg.

Gospodine Vučiću, ovo neće na dobro.

Stanje u kome se nalazi društvo, potpuno odsustvo dijaloga i verbalna streljanja neistomišljenika su prerasla u krvave glave.

Organizovane hajke koje vode Vaši tablodi i Vaši mediji prema svakom drugačijem mišljenju će imati fatalne posledice. I to je sada već pitanje dana.

Apelujemo i zahtevamo da hitno otvorite dijalog i da krenemo u rešavanje teške krize u kojoj se kao društvo nalazimo. Stručni tim protesta “1 od 5 miliona” je pripremio dokument koji predstavlja model kako to možemo da uradimo.

Mi smo jedan narod i potpuno odgovorno tvrdimo da svako ima pravo na slobodu mišljenja, govora i izbora. Zahtevamo da otvorite dijalog.

Progresija krize, nasilja, agresije, odsustva dijaloga, podeljenosti društva, podeljenosti na “nas” i “vas” je ogromna.

Vi više niste u stanju da kontrolišete sve posledice Vaših postupaka. Vi niste u stanju da kontrolišete sve one koji su vam poverovali da su kritički nastrojeni građani, javne ličnosti ili političari “državni neprijatelji”, “izdajnici”, “plaćenici”, “lopovi”, “fašisti”, “ološ” i kako sve već etiketirate Vaše neistomišljenike.

Morate da postanete svesni da ste mržnju posejali duboko i da postoje ljudi koji veruju Vašim kvalifikacijama neistomišljenika. I Vi ne možete da ih kontrolišete.

Gospodine Vučiću, permanentnim kršenjem Ustava i Vaših ovlašćenja kao predsednika Republike Srbije, Vi lično šaljete poruku da je haos dozvoljen.

Bićete odgovorni za fatalne ishode Vaših javnih nastupa i Vaše “politike”.

Da li ste na to spremni?

Izvor: Beta