Od sutra protesti poljoprivrednika

(Last Updated On: )

Poljoprivrednici apsolutno nikakav dogovor nisu postigli na današnjem sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i od sutra će krenuti u proteste.

Predsednik Udruženja “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić kazao je da su poljoprivrednici izneli zahteve, ali da nijedan nije ispunjen i da su primorani da od sutra u 9.00 sati krenu u proteste.

“Iskreno, nisam iznenađen odgovorom vlade. Da bi se ovo ispunilo i poljoprivreda krenula napred, potrebno je dosta novca. Nemamo razumevanje vlade i predstojećim akcijama pokušaćemo da skrenemo pažnju na nas”, rekao je Savić.

Istakao je i da će protest biti organizovan kao protestna vožnja.

“Stajaće se pored puta, a posle toga uslediće jače mere. U prvom delu protesta nećemo maltretriati građane… Stajaćemo pored puta”, rekao je Savić.

On je pozvao sve poljoprivrednike da se pridruže protestu.

Poljoprivrednici traže subvencije od 300 evra po hektaru i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari očekuju od vlasti i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu. Oni imaju zahteve vezane i za premije za mleko.

“Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu”, rekao je Savić i dodao da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Izvor: Beta