Od sutra nove mere

(Last Updated On: )

Danas su usvojene nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od ponedeljka od 6 časova i prema kojima će biti zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Sve prodavnice hrane i ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke, mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova pod uslovom da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. 

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi

To znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba. Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni – frizer, prodavac, fitnes instruktor. 

Vlada Srbije napominje da će od ponedeljka ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja kovid redara u objektu. 

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, a dostava se može obavljati 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo goste hotela sa prijavljenim boravkom i to do 21 sat. 

Vlada je još jednom pozvala na poštovanje svih epidemioloških mera i apelovala na ličnu odgovornost svih građana.  

“Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu”, navela je Vlada. Vakcinacija protiv kovid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, ističe se u saopštenju.

Izvor: Radio 21