Od kozjeg mleka, iz Pirota

(Last Updated On: )

Pirotska firma „Borjana“ u sklopu koje posluje Mlekara „Natura“ redak je primer uspešnog poslovanja nakon kupovine farme koja je doživela krah i bila pred stečajem. Farmu na obroncima Svrljiških planina je 1986. godine podigao Poljoprivredno-industrijski kombinat Bela Palanka. Tada je imala  3.500 ovaca i 500 koza. Radila je svega desetak godina. Kada je kombinat propao farma je ostala napuštena i bila pred stečajnim postupkom, a onda ju je kupila firma „Borjana“ i od prazne farme napravila uspešan biznis.

mladi-kozji-sirNapuštenu farmu i okolno zemljište u predelu netaknute prirode je 2008. godine kupila firma „Borjana“ iz Pirota i počela uzgoj koza i distribuciju proizvoda od kozjeg mleka. Kako navodi direktor firme Boban Mijalković životinje se hrane na prirodnim pašnjacima na kojima raste preko sto različitih vrsta trava.

– Od kada smo kupili farmu, ona uspešno posluje i danas imamo oko 800 grla koza – kaže Mijalković i ističe da su njihovi proizvodi od kozjeg mleka traženi zbog toga što se koze hrane na pašnjacima koji nikada nisu đubreni veštačkim đubrivom.

Najbolje iz Srbije

Ova firma iz Pirota je bila nekoliko puta nagrađivana na Novosadskom sajmu i na izložbi „Najbolje iz Srbije“. U svom proizvodnom programu od kozjeg mleka nudi: surutku, pasterizovano mleko, jogurt, kiselo mleko, ceđeno kiselo mleko, mladi sir, stari sir u salamuri, stari sir sa dodacima (sremuš, ruzmarin, orasi, žalfija) i kačkavalj.