Od danas prijava za penzionerske kartice

(Last Updated On: March 15, 2023)

Prijava za penzionersku karticu nove generacije za penzionere i korisnike ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koju izdaje Republički fond PIO, počinje danas. Tim povodom, Fond PIO organizuje od 12 do 14 časova na Trgu republike u Beogradu javnu promociju penzionerske kartice i elektronskih prijava za kartice.

Promociji će prisustvovati direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, sa saradnicima, predsednik Gradske opštine Stari grad, Radoslav Marjanović sa saradnicima, kao i penzioneri koji budu zainteresovani da se odmah prijave za izradu penzionerske kartice.

Na pet pultova Fonda PIO zaposleni Fonda će zainteresovanim penzionerima raditi onlajn prijave i davati informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će one penzionerima pružati.

Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO će se oko 12.30 obratiti medijima i objasniće koje će sve benefite penzionerske kartice pružati korisnicima, govoriće o načinu na koji će se koristiti, a biće upućen i javni poziv društveno odgovornim kompanijama da se uključe u projekat penzionerske kartice.

Pravo na izdavanje i korišćenje personalizovane penzionerske kartice ostvaruju svi  penzioneri, korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti ostvarene shodno čl. 223. i 225. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju iz čl. 223. i 225. navedenog zakona i privremene naknade – invalidna deca.

Pored dokazivanja statusa penzionera, ova kartica omogućiće korisniku ostvarivanje pogodnosti prilikom plaćanja određenih roba i usluga, a na svakih utrošenih 500 dinara korisniku će biti dodeljen jedan bod. Po osnovu bodova prikupljenih tokom meseca korisnici kartice će moći da ostvare dodatne pogodnosti.

Ostvarivanje popusta, poklona i ostalih pogodnosti realizovaće se zaključenjem sporazuma o saradnji između pravnog lica koje obezbeđuje pogodnosti i Fonda. Korisnik prava sa prebivalištem van teritorije Republike Srbije takođe ostvaruje pravo na penzionersku karticu koju može koristiti u Republici Srbiji.

Fond PIO će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika ovih kartica, a bodovi se ne mogu zameniti za novčana sredstva.

Penzionerska kartica se izdaje na osnovu elektronski podnetog zahteva, koji se može uputiti na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda. Korisnik prava zahtev može podneti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Preuzimanje penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, vršiće se u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku kartice vrši isplatu ostvarenog prava.

Kartica će početi da se koristi 1. oktobra ove godine. Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će imaocima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.