O izvozu srpskog nameštaja

(Last Updated On: )

O industriji nameštaja u Srbiji govori se i piše nedovoljno, mnogo manje nego što ova oblast zaslužuje. Stanje se donekle izmeni svake jeseni kad se organizuje tradicionalni beogradski novembarski sajam, ili kada neka inostrana kompanija odluči da otvori pogon za proizvodnju, a zatim značajna privredna grana, sa ogromnim potencijalom, ponovo bude zaboravljena.

Paradoksalna situacija može se opisati sa nekoliko najinteresantnijih činjenica. Najpre onom da je Jugoslavija, pre samo nekoliko decenija, bila najveći izvoznik nameštaja u Sjedinjene Američke Države. Dominirali su elementi od punog drveta, ali se, u kombinaciji sa njima, prodavao i tapaciran nameštaj kao što su ugaone garniture, ležajevi svih vrsta, stolice… Danas je Evropa, po mišljenju stručnjaka, unosnije tržište, koje već godinama traži alternativu za nameštaj iz Kine.

Drugi podatak vredan pažnje je da Srbija danas izvozi 145.000 kubika drveta godišnje. Dešava se da upravo pomenuti kineski nameštaj, koji stiže u neku od zemalja Evrope, bude proizveden od srpskog drveta.

Zar ne možemo da, od svog drveta, u Srbiji proizvedemo ormare, stolove, stolice, a zatim ih prodamo i zaradimo nekoliko puta više novca, uz zapošljavanje domaćih radnika?

U Privrednoj komori Srbije bave se navedenom temom, ali organizovana i efikasna akcija izostaje. Govori se o izradi strategije i angažovanju dizajnera koji bi od srpskog nameštaja napravili brend, što je dobar, ali dug put.

Predstavnici 46 lokalnih samouprava razvili su Akcioni plan za pozicioniranje Srbije kao zemlje izvoznice nameštaja od masivnog drveta, i predali ga Razvojnoj agenciji Srbije.

Za to vreme, proizvođači nameštaja su, uglavnom, prepušteni sebi. “Čarkić nameštaj”, kompanija u privatnom vlasništvu, sa proizvodnim pogonom na desetak kilometara od granice sa Bosnom i Hercegovinom nudi, pored nameštaja iz svoje fabrike, izradu po skici kupca i prodaju onlajn, što može da bude zanimljivo rešenje. Nekoliko najvećih proizvođača (Forma ideale, Simpo…) uspevaju da, sopstvenim snagama, ispituju udaljenija evropska tržišta, kakva su Španija, Francuska, Nemačka, Češka… i izvoze. Pojedine nove male kompanije pokušavaju da plasiraju unikatne komade originalnih dizajn rešenja.

Kratko i jasno, grana među retkima koje iz godine u godinu beleže suficit zahteva hitnu i organizovanu podršku nadležnih.