Novi projekat – studentska kartica

(Last Updated On: )

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas nove mere koje treba da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu studenata, a jedna od njih je i studentska kartica koju će studenti dobijati zajedno sa indeksom i koja će im omogućiti razne pogodnosti i popuste.

„To će biti novi projekat i naredne nedelje ćemo formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete, Kabineta predsednice vlade i predstavnika studentskih organizacija i raditi na ovom projektu koji je veoma važan“, rekao je Mali na panelu „Mere Republike Srbije za podsticaj mladih“ u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) pod nazivom „Dijalog lidera naše zemlje“, u Domu omladine u Beogradu.

On je dodao i da će, od 1. aprila ove godine najboljim studentima završnih godina biti omogućena plaćena praksa u ministarstvima, javnim službama i javnim preduzećima. 

„Prošle nedelje je Vlada usvojila odluku da se studentima završnih godina omogući praksa u javnim službama, ministarstvima, javnim preduzećima. Mi očekujemo da ćemo u naredni sedam dana dobiti od univerziteta spisak studenata koji se kvalifikuju za tu vrstu prakse“, rekao je Mali.

Siniša Mali je istakao da je država obezbedila niz pogodnosti za studente i mlade, i dodao da će program plaćene prakse mladima omogućiti da lakše nađu posao sa iskustvom koje su već stekli. 

Mali je rekao i da je ministarstvo na čijem je čelu dobar primer zapošljavanja mladih. 

„Prošle godine zaposlili smo osam mladih, ove godine hoćemo još deset. Ekonomski i Pravni fakultet su u pitanju. Na svom primeru pokazali smo koliko nam je stalo da uključimo mlade. Srbija se promenila. Kada uporedite vreme iza nas i danas, imate veće mogućnosti da ostvarite snove u Srbiji, a na nama je da vam pomognemo. Kad u nekom trenutku stanemo, vi ćete biti ti koji ćete produžiti dalje“, poručio je on. 

Ova mera je, naglasio je, samo jedna od šest mera od kojih se neke već sprovode, a neke su u pripremi za bolji život i rad mladih u Srbiji.

Ministar Mali je kao važnu, apostrofirao i meru uvođenja posebnog fonda za finansiranje studiranja studenata koji su socijalno ugroženi. Fond bi, kako je rekao, trebalo da startuje od 1. januara 2023. godine. 

Kako je naveo, pomenute mere su plod razgovora sa studentima i njihovim organizacijama. 

„Ovo je kruna zajedničkog rada u proteklih nekoliko meseci sa institucijama i organizacijama koje su vezane za studente. Mi smo saslušali šta je studentima najvažnije, šta možemo da uradimo i da doprinesemo boljem i kvalitetnijem učenju i studiranju“, kazao je Mali. 

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva bio je i da se onima koji su na master studijama u okviru strukovnih studija i na master studijama na fakultetima, omogući da budu finansirani iz budzeta. Kako je dodao, i na taj način država pokazuje brigu o onima kojima je to najpotrebnije, navodeći da će se u okviru ove mere pomoći Romima, osobama sa invaliditetom….

On je dodao da kada se, navode mere namenjene mladima ne treba zaboraviti ni projekat „Moja prva plata“ koji država već uspešno sprovodi. 

„Projekat „Moja prva plata“ omogućava da steknete prvo radno iskustvo u preduzećima koja su se prijavila za taj program, a država subvencioniše deo plate. Ukoliko ste završili srednju školu doniramo 22.000, a fakultet 26.000 dinara. Poslodavac nadomešćuje ostatak. Priliku da ostvare prvo radno iskustvo dobilo je 17.500 mladih prošle i pretprošle godine. Učestvovalo je 10.000 preduzeća, a posle prakse mnogi su nastavili da rade i zasnovali radni odnos“, rekao je Mali.