Novačana pomoć za turističke vodiče

(Last Updated On: )

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija turističkim vodičima i turističkim pratiocima.

Svakom od njih subvencije će biti isplaćene u periodu od dva uzastopna meseca, za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Zahteve za dobijanje bespovratnih sredstava državne podrške turistički vodiči i pratioci podnose Ministarstvu od 2. do 16. juna.

Uslovi za dobijanje državne novčane podrške su da imaju položen stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca, kao i da su do marta 2021. godine zamenili legitimacije, odnosno da poseduje odgovarajuće i važeće legitimacije.

Pomoć će dobiti oni koji nisu u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu čiji su osnivač ili član, kao i da nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa.

Uslov je i da ne obavljaju samostalno preduzetničku delatnost, odnosno da nisu penzioneri, a državna podrška biće odobrena samo državljanima Srbije.

Javni poziv je raspisan na osnovu Uredbe vlade Srbije, a podrška turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje se zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se na dinarske tekuće račune lica iz tih zanimanja.

Izvor: B92/Tanjug