Neradni vikend, prednosti i nedostaci

(Last Updated On: )

Tema neradnog vikenda s vremena na vreme se nađe na dnevnom redu medija, političara, privrednika, javnosti… Sa jedne strane su oni koji tvrde da, ukoliko želite da uspete, nešto treba i da žrtvujete. Sa druge strane su osobe koje smatraju da samo pozitivno motivisani i odmorni radnici mogu da budu produktivni.

U međunarodnim dokumentima koji štite prava radnika, tema je nešto drugačije postavljena. Svaki radnik mora da ima najmanje 24 sata neprekinutog odmora jednom nedeljno a, gde god je to moguće, vreme treba uskladiti sa običajima nacije, tako da većina radnika jedan dan odmora dobije istovremeno. U dominantno muslimanskim zemljama je, na primer, slobodan dan petak, a u hrišćanskim nedelja.

Različite zemlje, zatim, imaju svoje zakonodavstvo, koje se može menjati. Mađarska i Kina dozvoljavaju dva neradna dana, a zemlje EU su nedeljnoj pauzi od 24 sata dodale i obavezu od 11 sati između smena.

Uzimajući u obzir sve navedeno i ostalo iz samih propisa, rad vikendom ima specifične prednosti i nedostatke, koje treba vrednuju sami poslovaci i zakonodavci.

Prednosti za poslodavce su kontinuiran rad opreme i postrojenja, posebno u kapitalno intenzivnim industrijama.

Zatim, povećana moć da se odgovori zahtevima kupaca vezana za njihove potrebe i vreme isporuke.

I, na kraju, ono što svi vidimo – otvorenost prodavnica u trgovini dobra je u tajmingu koji kupcima odgovara za šoping, pošto su oni tada slobodni.

Nedostaci za poslodavce su, uglavnom, premije zaposlenima za rad nedeljom i ostali povećani operativni troškovi. Radnici mogu, zaista, da budu manje produktivni jer posao vikendom remeti njihove porodične i društvene obaveze i planove, a isto se odnosi i na samog poslodavca ako mora da bude bar delimično prisutan.

Glavni nedostaci na koje se žale zaposleni su upravo navedeni – nemogućnost provođenja dana za odmor sa prijateljima i porodicom.

Pojedini radnici, međutim, vide i prednosti rada vikendom.

Rad vikendom im pruža priliku da više zarade, ako ih poslodavac stimuliše značajno i redovno. Takođe, oni su u prilici da obave neke poslove koje inače ne bi mogli, u onim danima koji su za njih slobodni, a za ostale radni.