Neophodna doplata za putovanje

(Last Updated On: May 11, 2022)

Direktor YUTA Aleksandar Seničić rekao je da je u odnosu na početak godine kada su ugovarani čarter letovi avio gorivo poskupelo 100 posto pa se zato traže doplate za gorivo od putnika koji su platili aranžmane.

Za TV Pink on je rekao da su opcije ili da se plati ta doplata i tako nova cena avio karte, ili se neće putovati, kao i da treće opcije nema.

On je objasnio da su doplate za gorivo za čarter letove van doplate za aranžmane, te da na to agencije ne mogu mnogo da utiču.

Govoreći o prilikama on je rekao da putnici sigurno neće putovati povoljnije, niti će agencije povoljnije zakupljivati avione.

“Najneprijatnije je da avio kompanija ne zna koja će cena biti u julu. Rok u kome javljaju agencijama je od 5-7 dana pre leta, a najčešće se o doplati za gorivo javlja nekoliko dana pred put”, rekao je on.

Seničić je rekao da se doplata za gorivo ne može tražiti niti naplaćivati kada su turisti već na destinaciji, a očekuje ih povratni let.

On je kazao da je uticaj cene goriva na trošak čartera od 25 do 30 posto što je mnogo.

“Pokušavamo razgovaramo sa avio kompanijama, da možda revidiramo sve ugovore, pa da možemo putnike obavestimo, da će od sada pa nadalje cena biti takva. Ali avio kompanije ne žele da se obavezuju, jer ne znaju buduće cene goriva”, poručio je on.

Izvor: RTV