Nedostaju krojači i šivači

(Last Updated On: )

U potragu za krojačima i šivačima kinesko-danska fabrika “Heltker Jurop” iz Rume krenula je po sremskim opštinama pošto, iako ima najveću stopu nezaposlenosti od 50,03%, iriška opština na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nema ovih struka.

Da bi uvela još dve smene za proizvodnju memorijskih dušeka i jastuka kompaniji “Heltker Jurop” nedostaje 160 radnika.

Obućari, šivači, krojači, modelari već duže vreme ne mogu da se nađu za potrebe ovih grana industrije. Samo u Rumi koja ima nekoliko obućarskih pogona zaposleno je više od 1.000 radnika, a tražnja ne jenjava. Fabrika memorijskih dušeka i jastuka, koja trenutno zapošljava 290 radnika, da bi pokrenula drugu i treću smenu, “lupom” traži šivače i krojače.

“Evidentno je da nedostaje kvalitetna radna snaga. U Rumu je poslednjih godina stiglo nekoliko investitora, koji se bave delatnošću koja pretenduje na baš te struke. Ako ne uspemo da pronađemo odgovarajuću radnu snagu u drugim opštinama, moraćemo sami da organizujemo obuku, da bismo konačno krenuli da radimo punim kapacitetom”, kaže za Novosti Aleksandar Andersen Podravac, direktor “Heltker Jurop”.

sivenje

Zbog želje i opredeljenja da smanji listu nezaposlenih, pozivu ove kompanije obradovao se Stevan Kazimirović, predsednik iriške opštine.

“Na našoj evidenciji NSZ je 180 žena sa završenom osnovnom školom, do 45 godina starosti. Svim mesnim zajednicama, mesnim kancelarijama, dostavili smo formulare ove kompanije, pa ako ima zainteresovanih kandidatkinja, za njih bi bila organizovana obuka, kao i prevoz do radnog mesta”, ističe Kazimirović da ima nade za ove žene da dobiju radna mesta i uhlebljenje i pored niže stručne spreme.

Da počne školovanje odmah…

U fabrici memorijske pene ne kriju kolike su plate. Zarade su u rasponu od 25.000 dinara, do 38.800 dinara, koja je, kako napominje Podravac, isplaćena prošlog meseca.

“Planiramo proširenje pogona za dodatnih 90.000 metara kvadratnih. Onda bismo popunili i plan zapošljavanja, a to znači da bismo za tri godine u pogonima imali ukupno 1.200 radnika”, očekuje direktor Podravac, u nadi da će se dotad u škole uvesti deficitarni obrazovni profili.

Fabrika u Rumi proizvodi oko 70 različitih artikala od memorijske pene. Čak 99 odsto robe odlazi u izvoz, a do kraja godine u ovoj kompaniji očekuju da će završiti poslovni bilans sa prihodom od 12 miliona evra.

Izvor: Novosti