Najpovoljniji i najnepovoljniji gradovi za frilensere

(Last Updated On: July 31, 2020)

Frilensing je sve prisutniji u Srbiji, a nadajmo se da ni sa putovanjima nije završeno. Ako svoj posao možete da obavljate sa bilo kog mesta na svetu, možda ćete uskoro, čim pandemija uspori a granice postanu otvorene, poželeti da odete.

Možda ćete odlučiti, ukoliko vam poziv dozvoljava, čak i da pređete u frilensere… Za sve one kojima ova “poslovna avantura” nije strana, evo pregleda najboljih i najnepovoljnijih mesta za život frilensera u Evropi i na nekim drugim lokacijama koje moderni “digitalni nomadi” priželjkuju.

Ocene potiču od podataka koje su dali ispitanici iz Londona, pa su u obzir uzimani gradovi koji su na nekoliko sati vožnje avionom, i sa približno istom vremenskom zonom.

Beograd se, odmah da kažemo, nije našao na listi.

Najbolji gradovi za život frilensera su, ovim redosledom – Madrid, Istanbul, Budimpešta, Tirana, Rim, Lisabon, Varšava, Moskva, Prag, Sofija. Razmatrano je nekoliko činilaca – pre svega, relativno povoljne cene zakupa stanova, mogućnost nižih troškova života ako se ne želi poseban luksuz, cene i dostupnost internet veze, koja je frilenserima neophodna…

Posebno su ocenjivane atrakcije gradova, njihova kulturna ponuda i broj turista – prioritet je da to budu mesta u kojima dani mogu da budu ispunjeni različitim sadržajima, kao i da se frilenseri osećaju prijatno kao stranci.  

Nanepovoljniji gradovi za život frilensera, sa sličnim faktorima koji su uzeti u obzir su – Monako, Ženeva, glavni grad Lihtenštajna Vaduc, glavni grad Madagaskara Antananarivo, Luksemburg, Oslo, Kopenhagen, Amsterdam, Helsinki, Rejkjavik. U nekima od navedenih gradova najveći i jedini problem su cene smeštaja, ali ako frilenser dobro zarađuje, to se može prevazići.