Najpovoljniji i najnepovoljniji gradovi za frilensere

Frilensing je sve prisutniji u Srbiji, a nadajmo se da ni sa putovanjima nije završeno. Ako svoj posao možete da obavljate sa bilo kog mesta na svetu, možda ćete uskoro, čim pandemija uspori a granice postanu otvorene, poželeti da odete.

Možda ćete odlučiti, ukoliko vam poziv dozvoljava, čak i da pređete u frilensere… Za sve one kojima ova “poslovna avantura” nije strana, evo pregleda najboljih i najnepovoljnijih mesta za život frilensera u Evropi i na nekim drugim lokacijama koje moderni “digitalni nomadi” priželjkuju.

Ocene potiču od podataka koje su dali ispitanici iz Londona, pa su u obzir uzimani gradovi koji su na nekoliko sati vožnje avionom, i sa približno istom vremenskom zonom.

Beograd se, odmah da kažemo, nije našao na listi.

Najbolji gradovi za život frilensera su, ovim redosledom – Madrid, Istanbul, Budimpešta, Tirana, Rim, Lisabon, Varšava, Moskva, Prag, Sofija. Razmatrano je nekoliko činilaca – pre svega, relativno povoljne cene zakupa stanova, mogućnost nižih troškova života ako se ne želi poseban luksuz, cene i dostupnost internet veze, koja je frilenserima neophodna…

Posebno su ocenjivane atrakcije gradova, njihova kulturna ponuda i broj turista – prioritet je da to budu mesta u kojima dani mogu da budu ispunjeni različitim sadržajima, kao i da se frilenseri osećaju prijatno kao stranci.  

Nanepovoljniji gradovi za život frilensera, sa sličnim faktorima koji su uzeti u obzir su – Monako, Ženeva, glavni grad Lihtenštajna Vaduc, glavni grad Madagaskara Antananarivo, Luksemburg, Oslo, Kopenhagen, Amsterdam, Helsinki, Rejkjavik. U nekima od navedenih gradova najveći i jedini problem su cene smeštaja, ali ako frilenser dobro zarađuje, to se može prevazići.

Tekstovi na sličnu temu
Počinje rešavanje statusa frilensera
Bliži se rešavanje statusa frilensera
Šta novi propisi donose frilenserima
Bez dogovora Vlade i frilensera
Frilenseri predali zahtev za prijem ministarstvu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *