Najbolji i najtraženiji poslovi za mlade u Srbiji

poslovi
(Last Updated On: )

Bez obzira na godine, pol i mesto života, mnogi mladi u našoj zemlji traže priliku da postanu samostalni i urade nešto dobro za svoju budućnost tako što će sebi obezbediti sigurnu mesečnu zaradu. Poslova je mnogo, naročito za one koji žele da rade, i ako ste i vi spremni da pronađete posao, verovatno vam neće biti teško da pronađete onaj koji će vam doneti izvesnu količinu novca svakog meseca. Naravno, nisu svi poslovi isti, niti su svi jednako zahtevni i adekvatno plaćeni, i zato je važno da pronađete onaj koji će potpuno odgovarati vašoj ličnosti i težnjama, sa jedne strane, ali i koji će vam doneti zaradu kojoj se nadate. Ukoliko i vi tražite neke od najboljih, najtraženijih i najunosnijih poslova za mlade u ovom trenutku, evo nekoliko predloga koji bi možda mogli da vas zainteresuju.

Medicinski radnici

Polje medicine široko je i slojevito, a to znači dve stvari: svako može da pronađe posao za sebe u ovom polju, a takođe može i da napreduje ukoliko bude radio vredno i predano. Iz ovih razloga, medicina je vrlo privlačna mladim ljudima, ali svi oni koji razmišljaju da se njome bave moraju da shvate da nije neophodno da idu na fakultet da bi postali deo ovog sektora. Ukoliko želite da budete lekari i da se dalje usavršavate, biće neophodno da prvo završite fakultet, ali ako ste spremni da se bavite drugim stvarima, fakultetsko obrazovanje nije neophodno. Zato i mladi bez formalnog obrazovanja i prethodnog iskustva mogu da pronađu posao kao medicinske sestre koje su uvek popularne i tražene, ali i na pozicijama tehničara i drugih zaposlenih u medicinskoj struci. Imajte na umu da su ovi poslovi teški, stresni i zahtevni, ali da takođe donose veliku dozu zadovoljstva u vaš život, a to je nešto što svi volimo da osetimo na radnom mestu.

Programiranje

Ovo je još jedna struka u kojoj formalno obrazovanje i fakultetska diploma nisu neophodni, premda jesu izuzetno važni. Danas vlada mišljenje da skoro svako može da postane programer i mada to nije baš potpuno tačno, taj stav nije ni daleko od istine. U zavisnosti od svojih mogućnosti, aspiracija i znanja, uvek možete da pronađete neki aspekt programiranja u kom ćete moći da se ostvarite, bilo da se radi o pravljenju aplikacija za mobilne telefone, veb-sajtova ili video igara. No, prvo posvetite neko vreme istraživanju ovog polja i pronađite ugao koji vam najviše odgovara – na taj način ćete moći da se posvetite usvajanju novih znanja i da napredujete u periodu koji je pred vama.

Ugostiteljstvo

Premda mnogi mladi ne žele da se bave ugostiteljskim poslovima, činjenica jeste da je ovih poslova jako puno i da su oni prilično dobro plaćeni. Bilo da ste konobar, šanker, kuvar ili da se odlučite za bilo koju drugu poziciju, sigurno ćete moći lako da nađete posao i da stičete potrebno znanje i veštine u godinama koje su pred vama. Naravno, to je moguće samo ako pronađete pravu priliku za posao i ako ste spremni da razmišljate van okvira, što znači da ćete nekada morati i da odete u drugi grad da biste napredovali u svom poslu. Ako vas, na primer, interesuje unosan posao konobara, Beograd je mesto gde ćete ga naći vrlo brzo, a onda je na vama da se usavršavate i da postanete bolji nego što ste bili kada ste počeli da se bavite ovim poslom.

Maloprodaja

Rad u prodavnici možda ne deluje kao najglamuroznija stvar na svetu, ali ako ste mladi i treba vam posao koji ćete moći da obavljate lako i da zaradite za svoje lične potrebe, ovo bi mogao da bude posao za vas. Čak i ako niste kvalifikovani, moći ćete da pronađete mesto na kom ćete moći da započnete karijeru u maloprodaji i da je eventualno nastavite i u budućnosti. Ovo je naročito tačno za sve koji se oslone na program “Moja prva plata” kojim država pomaže mladima do trideset godina da pronađu posao na različitim mestima, nezavisno od njihovog ranijeg radnog iskustva i nivoa obrazovanja. Tako i vi možete da nađete posao i budete adekvatno plaćeni, čak i ako imate završenu srednju školu, ili pak ne želite da radite u struci za koju ste se školovali na fakultetu. Ovo je prilika o kojoj mnogi mladi aktivno razmišljaju, i zato ne bi bilo loše da i vi razmotrite mogućnosti koje nudi ovaj program.

Kao što vidite, postoji dosta poslova koji bi mogli da vam odgovaraju, koliko god godina da imate i kakvo god radno iskustvo nosite sa sobom. Dakle, istražite ove ideje, nađite one koji vam najviše odgovaraju, i počnite da stičete radni staž što pre!