Najavljen protest za 24. april

(Last Updated On: )

Samostalni sindikat fabrike Fijat plastika, čiji radnici traže od poslodavca da im vrati zarade na nivo iz prošle godine, najavio je radikalizaciju štrajka i veliko okupljanje 24. aprila ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

Predsednik tog sindikata i Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da se na tom skupu očekuje i dolazak radnika iz Fijatove fabrike u Kragujevcu i kooperantskih firmi, ali i podrška građana. On je rekao da će taj skup biti podrška radnicima zbog “neizvesnosti” – tražiće se proizvodnja novog modela automobila u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu (FCA), veća uposlenost radnika i da radnici iz Kragujevca ne odlaze na rad u Slovačku. 

Miljković je rekao da će u međuvremenu biti zatražen razgovor sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem. 

Radnici Fijat plastika, gde se proizvode branici za vozilo “fijat 500L” su, posle plaćenog odsustva od 24. marta, nastavili generalni štrajk nezadovoljni zbog umanjenja zarade i izostanka pregovora sa poslodavcem. Oni traže da im se regres ne umanjuje i da naknada za plaćeno odsustvo bude izjednačena sa onom koji primaju radnici u FCA, odnosno da bude 65 odsto zarade, umesto sadašnjih 60 odsto. 

U Samostalnom sindikatu fabrike su ranije saopštili da je smanjenje zarade radnicima usledilo pošto je sindikat odbio da potpiše kolektivni ugovor sa poslodavcem, jer predviđa ukidanje prava na štrajk.

Izvor: 021/Beta