Na rad u inostranstvo pod povoljnijim uslovima

(Last Updated On: August 18, 2020)

Epidemija koronavirusa ima i izvesne pozitivne posledice, na koje naši radnici u inostranstvu nisu računali. Raspitajte se kod agencije za zapošljavanje u inostranstvu preko koje putujete – cene najma nekretnina pale su značajno, i to najviše u gradovima turističkim destinacijama.

Kao primer navodimo slučaj Praga, gde je “zlatnih godina” bilo teško čak i pronaći smeštaj. Turistička sezona u prestonici Češke traje gotovo čitavu godinu, pošto osnovna ponuda nije vezana za godišnja doba. Ono što, međutim, nije uspela da prekine oštra zima, kiše i letnje vrućine, učinila je pandemija.

Broj raspoloživih apartmana za iznajmljivanje porastao je za 97,7% u odnosu na isti period prošle godine. Posebno je zanimljivo da se sada stanovi nude na duži period – vlasnici koji su dobro zarađivali od kratkoročnog zakupa ne očekuju u dogledno vreme poboljšanje situacije, pa su odlučili da svoje nekretnine ponude na duži rok.      

Stanje nije isto u svim delovima Praga, pa je zato dobro proveriti u kojim je kvartovima ponuda najveća, a cena najniža. Isto, naravno, važi i za druge gradove u koje odlazite na rad.

Cene najma svuda su počele da padaju već od početka godine. Kad govorimo o Pragu, trenutno je, na primer, u Pragu 1 zabeležen najveći pad od 11,5%, a zatim u kvartu Prag 7 – 5,8%. Orijentacije radi, prosečna cena najma, bez mesečnih troškova, pala je za 2,4%, na 319 čeških kruna po kvadratnom metru, što je oko 12,2 evra. Najveći iznos treba platiti u kvartu Prag 2 – oko 14 evra po kvadratu, dok je najmanji u kvartu Prag 4 i iznosi prosečno 11 evra po kvadratnom metru.  

Interesantno je i da su se na tržištu pojavili mali apartmani, nekada izdavani na veoma kratak rok. Tako je četvrtina stanova u ponudi sa jednom sobom, a više od 40% sa dva sobe. Prosečna površina stanova koji se izdaju pala je na manje od 69 kvadratnih metara.