Možda je rešenje Finska

(Last Updated On: April 5, 2017)

Još jedna zemlja pojavljuje se kao potencijalno atraktivna za sve one koji bi da rade i zarade u inostranstvu.

Finska uživa u povećanom ekonomskom rastu koji je podstaknut zahvaljujući uspesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije. Ali, imaju drugi problem.

Prema pisanju finskih medija, nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem. Ministar privrede Mika Lintila vratio se sa turneje po celoj zemlji i izjavio kako mu se svuda žale ljudi da imaju slobodna radna mesta na koja nikoga ne uspevaju da zaposle. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju.

Kako piše Tportal, nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutno ima oko 100.000 slobodnih radnih mesta koja ne uspevaju da popune sa 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalifikovani.

Na primer, fabrika automobila u jednom gradu trebalo bi do leta da zasposli hiljadu novih radnika. Snažan rast beleže i finski šumarski i građevinski sektori kojima takođe nedostaje kvalifikovanih radnika.

Finska vlada zato priprema novi zakon u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i podsticaje radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mesta i da im se plaćaju putni troškovi.

Izvor: B92