Mladi značajno bezbedniji

(Last Updated On: )

Nova studija potvrdila je da su godine važan faktor u Kovidu-19, koja procenjuje da osobe mladje od 20 godina snose dva puta manji rizik od zaraze korona virusom od starijih od 20.

Odnos pacijenata koji prijave simptome posle inficirana ide od 21 odsto kod osoba starih izmedju 10 i 19 godina, do 69 odsto za one starije od 70 godina, prema proceni te studije objavljene u časopisu “Nejčer Medisin” (Nature Medicine).

Ti rezultati izgleda ukazuju da bi intervencije usmerene ka deci mogle imati relativno mali uticaj na smanjenje prenosa novog korona virusa, pišu autori studije u vreme kada se vode rasprave u brojnim zemljama o ponovnom otvaranja škola posle ukidanja restriktivnih mera.

Da bi došli do tih procena istražitelji Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu razvili su matematički model zasnovan na godinama oslanjajući se na podatke iz šest zemalja (Kina, Italija, Japan, Singapur, Kanada i Južna Koreja).

Istražitelji su takodje simulirali epidemije Kovida-19 u 146 glavnih gradova širom sveta i zaključili da očekivan broj slučajeva u nedostatku mera kontrole varira prema starosti stanovništva. Što je prosečna starost stanovnika viša to je viši broj slučajeva po stanovniku.

Brojne studije su pokazale da su deca manje podložna zarazi Kovidom-19 od odraslih iz za sada nepoznatih razloga, podseća agencija Frans pres.

Izvor: Beta