Mladenci prikupljaju novac za stan

(Last Updated On: )

Počelo je kao šala, a danas je to široko prisutna pojava u Americi – budući bračni parovi, uz poziv na svadbu, naglašavaju da za poklon očekuju novac, koji će uložiti u kupovinu stana. U tome im pomaže jedna praktična opcija – mladenački sajt, koji je postao obavezan sastavni deo svečanog čina.

Cene kuća i stanova „eksplodirale“ su u Sjedinjenim Američkim Državama tokom kovid pandemije, uz manjak nekretnina u ponudi. Situacija je početkom ove zime bila nešto bolja, i kada su se svi ponadali da će se tržište smiriti, prolećna trka za rešavanjem stambenog pitanja ponovo je podigla cene. Kamate na kredite nastavile su da rastu. Prosečna rata koja se izdvaja mesečno za postojeće kredite premašila je dve hiljade dolara, pa se budući kupci sve ozbiljnije bave proračunavanjem odnosa avansa i zaduženja. Prikupljanje novca za što veći avans postalo je najbolja varijanta, a mladi svoje venčanje vide kao dobru priliku za to. Uostalom, ne treba im posuđe, manji ili veći kućni aparati, nameštaj… ako ne mogu da kupe stan.

Ideja je dobra, a mladenački sajt je mesto na kojem je idealno obavestiti familju, prijatelje, kolege… o poklonima.

Mladenački sajtovi zaživeli su i kod nas. Ako već niste bili u prilici da posetite neki od njih, a planirate svoje, ili venčanje u porodici, razmislite o ovoj mogućnosti. Sajtovi za mladence obično sadrže nekoliko elemenata. Prvi je kratka i zanimljiva priča o mladencima, njihovom upoznavanju, ljubavi, mestu i načinu na koji je mladoženja zaprosio mladu… Sledi sama elektronska pozivnica, sa elektronskom potvrdom dolaska, a zatim i podaci koji su gostima potrebni – gde i kada se obavlja venčanje, gde je i kada svečani ručak, sa mapama, informacijama o parkingu, najbližem hotelskom smeštaju za svatove koji dolaze iz drugih gradova… Mladenački sajtovi su originalni, lepo dizajnirani, i nimalo ne zaostaju za klasičnim štampanim pozivnicama.

A ukoliko želite da u potpunosti kopirate američka iskustva – slobodno navedite da bi vam novac kao poklon dobrodošao. Posebno ako je on namenjen za kupovinu stana. Time ćete, sigurno, bar jednom broju zvanica olakšati posao traženja adekvatnog poklona, na obostrano zadovoljstvo.