Minimalac od januara 40020 dinara

(Last Updated On: )

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da će minimalna cena rada u 2023. godini iznositi 40.020 dinara, što je povećanje od 14,3 odsto, kao i da će neoporezivi deo zarade biti uvećan sa 19.300 dinara na 21.712.

„Od 1. januara 2023. godine minimalna cena rada iznosiće 230 dinara po satu, odnosno 40.020 dinara, u odnosu na postojeću od 35.000 dinara. To je povećanje od 14,3 odsto, što je najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada“, rekao je Mali, nakon sednice Socio – ekonomskog saveta.

On se zahvalio svim članovima Saveta na konstruktivnom dijalogu, ocenjujući da ti razgovori nisu ni malo laki i jednostavni, ali da je važno da svi učesnici dijaloga čuju jedni druge i da se razgovara.

„Pokušali smo da balansiramo između dva zahteva – zahteva sindikata za mnogo veće povećanje minimalne zarade i zahteva poslodavaca da u uslovima rastućih cena energenata, velike nestabilnosti i neizvesnosti na tržištu, pokušamo da sačuvamo radna mesta, kao i da usled povećanja platnog fonda ne dođe do otpuštanja u Srbiji“, rekao je Mali.

Podsećajući da je 2010. godine minimalna zarada bila oko 15.700 dinara, on je dodao da kumulativan rast minimalne zarade od 2017. godine do 2023. iznosi ukupno 90,1 odsto, a ako se gleda rast od 2012. do danas minimalna zarada je porasla dva i po puta.

Ministar Mali je istakao i da je važno da minimalna zarada realno raste više nego što raste stopa inflacije.

„Iz godine u godinu smo išli ka materijalnom povećanju minimalne cene rada, mnogo većem nego što je to bila stopa inflacije. Isti princip primenjujemo i sada. Naime prosečna stopa inflacije ove godine projektovana je na 11,5 odsto, naredne godine 8,7 odsto, tako da se sa ovim povećanje minimalne zarade u mnogome pokriva cena ili povećanje stope inflacije u ove dve godine“, rekao je Mali. 

On je ukazao i da je država opet preuzela teret povećanja minimalne zarade na sebe i donela odluku da se dodatno rasterete zarade, odnosno da se nastavi sa trendom smanjenja opterećenja na zarade koje je počelo 2017. godine.

„Od 1. januara 2023. godine ići ćemo sa povećanjem neoporezivog dela dohotka sa 19.300 dinara na 21.712 dinara. Na takav način ćemo da anuliramo povećanje koje donosi minimalna zarada kako bismo izbegli bilo kakvu mogućnost otpuštanja u Srbiji usled povećanja plata, a imajući u vidu celokupno stanje na svetskom tržištu i ogromnu krizu sa kojom se ceo svet u ovom trenutku suočava“, rekao je Mali.

On je istakao da je ukupno rasterećenje zarada u poslednjih pet godina sa 64 odsto, sa ovim rasterećenjem, smanjeno na 60 odsto. 

„Time činimo našu privredu konkurentnijom, naše okruženje atraktivnijim, a sa druge strane stimulišemo i motivišemo poslodavce, ne samo da ne otpuštaju radnike, nego i da zapošljavaju nove“, rekao je Mali.

On je zaključio i da je važno da građani Srbije razumeju da je minimalna cena rada ekonomska kategorija, a ne kako neki komentarišu, socijalna. 

„Minimalna cena rada je vezana za poslodavca da u slučaju poteškoća u poslovanju u periodu najduže do šest meseci isplaćuje zaradu kako ne bi bilo otpuštanja i smanjenja radnih mesta. Uprkos tome pre par godina smo dogovorili da ćemo se truditi da kroz minimalnu cenu rada pokrijemo troškove minimalne potrošačke korpe“, rekao je Mali.

On je podsetio da je samo pre par godina stepen te pokrivenosti bio 61,2 danas, a da je danas ta korpa pokrivena sa 81,2 odsto. Dodao je i da će se u narednom periodu raditi da se što pre dostigne minimalna potrošačka korpa.

Ministar se osvrnuo i na makroekonomske indikatore navodeći da je stopa nezaposlenosti 8,9 odsto, što je istorijski najniža stopa nezaposlenosti ikada u Srbiji, rast BDP u prvom kvartalu je bio 4,4 odsto, a u drugom kvartalu 3,9 odsto, javni dug 54,7 odsto, dok je u prvih osam meseci ove godine priliv stranih direktnih investicija 2,6 milijardi evra.

„Veoma je važno da sve što radimo sagledamo u sklopu jedne šire slike, a ta šira slika zove se makroekonomska stabilnost u Srbiji, koju ćemo održati i zadržati samo na osnovu ovako balansiranih odluka“, rekao je Mali.

On je dodao i da povećanje minimalne zarade treba gledati u sklopu šireg seta mera paketa mera koja Vlada Srbije planira u narednom periodu.

Rast penzija u novembru, pa u januaru

Kako je Siniša Mali rekao, od 1. novembra će biti povećane penzije za devet odsto, a od 1. januara dodatno 12,1 odsto tako da će kumulativno penzije biti povećane u 2023. u odnosu na 2022. godinu za čak 20,8 odsto.

Podseća i da će od 1. januara naredne godine biti povećane plate u javnom sektoru u iznosu od 12,5 odsto kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao.

„Povećanje minimalne zarade, plata u javnom sektoru i penzija treba da dovede do očuvanja i poboljšanja životnog standarda građana imajući u vidu stopu inflacije koja je uvezena i sa kojom se suočava cela Evropa, a ne samo Srbija“, rekao je Mali.

On je dodao i da očekuje da će prosečna plata u 2023. godini biti 706 evra, odnosno da ćemo do decembra naredne godine već imati platu 715, 720 evra.

„U potpunosti idemo u korak sa planom da do kraja 2025. godine prosečna plata bude 1.000 evra, a prosečna penzija od 420 do 450 evra. Zato, uprkos krizi i svim problemima sa kojima se suočavamo, idemo sa ovakvim paketom mera koji ima za cilj da zaštiti građane Srbije, a sa druge strane i da poboljša njihov životni standard“, rekao je Mali.