Kovid vakcine za dolazeću jesen

(Last Updated On: )

Nakon izbijanja kovid pandemije, raspoloženje javnosti vezano za vakcine drastično se menjalo. Najpre smo imali ogromnu želju da se vakcina što pre pronađe, uz prateću paniku da to neće biti dovoljno brzo. Kada su se vakcine konačno pojavile, usledile su rasprave koja od njih je bezbednija i efikasnija, da bi zatim pojedina cepiva bila dovedena u pitanje, druga postala tražena, treća zanemarena…

Teorije zavere na globalnom nivou širile su se na različite teme, a neke od omiljenih bile su nuspojave i dugoročni uticaji vakcina na zdravlje vakcinisanih. Malo vremena dostupnog za testiranje vakcina i činjenica da su ih građani primali uz potpis i na sopstvenu odgovornost posebno su onespokojavali.

Na sredini smo 2023. godine i ušli smo u četvrtu godinu borbe sa kovidom. Proteklog meseca Svetska zdravstvena organizacija ukinula je globalno vanredno stanje, tokom koga je od posledica bolesti umrlo najmanje sedam miliona ljudi. Sporadično još uvek ima obolelih i preminulih. Posle brojnih mutacija, trenutno aktivan omikron soj kovida liči na prehladu ili blaži oblik gripa. Njegova podvrsta XBB 1.5 međutim, najzaraznija je sada, zbog velike brzine vezivanja za ćelije i umnožavanja. Imuntet u masi je veliki, zbog preležane bolesti i vakcinacija, ali ga ova podvarijanta omikrona uspešno zaobilazi.

Kovid 19 i dalje treba da predstavlja brigu za osobe starije od 65 godina i sve one koji su imunološki oslabljeni različitim hroničnim oboljenjima. Za njih se, u ovom trenutku, preporučuje postojeća dvovalentna (buster) vakcina. I ako jesu, i ako nikada ranije nisu vakcinisani, jedna doza vakcine biće, u najvećem broju slučajeva, dovoljna za smanjenje verovatnoće težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Zainteresovanost za vakcinaciju veoma je niska, čak i u državama koje su imale veliki obuhvat prvim cepivima. Dvovalentni buster (pojačivač imuniteta) sačinjen od osnovnog i dva omikron soja, u Sjedinjenim Američkim Državama primilo je samo 17% građana.

Nekoliko farmaceutskih kuća (Pfizer, Moderna, Novavax) najavljuju do jeseni i zime nove vakcine, koje će ciljati samo jednu XBB omikron varijantu. One će biti monovalentne i neće uključivati prvobitne sojeve, koji više nisu u cirkulaciji. Postoje mišljenja da će to biti efikasnija opcija i upravo nju, čim se pojavi, američke zdravstvene vlasti preporučuju starijima od 65 godina i imunološki oslabljenima.