Koučing, za uspešnije poslovanje

(Last Updated On: February 23, 2020)

Reč koučing našla je svoje mesto, konačno, i u srpskoj ekonomiji. Velike firme sve češće pozivaju trenere da zaposlene obuče veštinama vezanim za organizaciju, motivaciju na radu, međuljudske odnose. Poslodavci počinju da prepoznaju i specifične tehnike koje su već dale rezultate na svetskim tržištima, a korist od njih ubiraju i preduzetnici, posebno mladi, otvoreni za nova znanja.

Trener ne može biti bilo ko. Pored znanja i iskustva, potreban je sertifikat za određenu tehniku. O stvarima o kojima firme treba da vode računa prilikom angažovanja trenera odgovore nam daje Dragan Savić, međunarodni Persolog trener.

Ali, da krenemo redom i najpre, za one koji se dvoume, razjasnimo termin koučing (coaching). Sama reč na engleskom znači treniranje, u smislu obučavanja, razvijanja i vođenja tima ili pojedinačne osobe, sa ciljem da ona ostvari određeni cilj, profesionalni ili lični.

U poslovnom svetu, trener neće biti uvek tu, niti će on biti član tima. Njegov zadatak je da obuči menadžere i zaposlene različitih nivoa da naprave lične promene, koje će za rezultat imati bolju saradnju, angažovanost, efikasnost, a konačno i – veći profit. Nekad je to relativno jednostavno, pošto su odgovorne osobe dovoljno fleksibilne. Dešava se, međutim, da baš vlasnici, projekt menadžeri, pa i menadžeri za ljudske resurse pružaju izvestan “otpor”, kojeg su čak, nedovoljno svesni, pa su potrebna dodatna znanja, uputstva, susreti, predavanja…   

U zemljama Evropske unije, u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama, razvijene su različite tehnike za sticanje poslovnih veština.

Našeg sagovornika pitamo po čemu se, na primer, izdvaja Persolog metodologija, koju on primenjuje i prenosi na druge duže od jedne decenije, u 11 država regiona. Dragan Savić nam odgovara da je veoma važno da tehnika bude zasnovana na naučnim osnovama, primenljiva na širok spektar poslovnih problema i lako razumljiva, a Persolog to jeste. Persolog metodologija je razvijena u Nemačkoj i najbrže je rastuća metodologija u oblasti razvoja ljudskih potencijala u ovoj zemlji, kao i u većem delu Evropske unije. Savić dodaje da je potrebno da je trener stalno u kontaktu sa novim saznanjima i da primenjuje najnovije verzije alata – Persolog se kontinuirano usavršava čitavih 45 godina na univerzitetima, u naučnoj zajednici, što ga čini superiornim u odnosu na slična rešenja.