Koliko prodavce košta ambalaža za praznike

(Last Updated On: )

Dolazi vreme praznika. Velike praznične kupovine postale su i naša tradicija, a dane maksimalnih popusta, kakav je „Crni petak“, planiraju gotovo svi vlasnici maloprodajnih firmi.

Ono što se već sada zna – najveći problemi će biti distribucija, nedostatak ambalaže i cena pakovanja.

Zbog pandemije, ali i novih navika vezanih za masovnu upotrebu mobilinih telefona i računara, onlajn kupovina doživljava pravi bum. Naručuje se gotovo sve, od svežeg voća, povrća i mlečnih proizvoda do električnih trotineta, velikih kućnih aparata, građevinskog materijala… A poručeno je neophodno bezbedno i dobro upakovati, prevesti do kupca i isporučiti, na dogovorenu adresu i u dogovoreno vreme.

Jasno je sa kakvim se izazovima suočavaju kurirske službe ali, šta je sa ambalažom za pakovanje?

Analize pokazuju da najveće probleme mogu da imaju manje prodavnice i oni koji su tek ušli u onlajn biznis. Poznati prodavci imaju unapred dogovorene količine ambalaže, stalne dobavljače, prioritet kod dugoročnih partnerstava… I tu, međutim, može da dođe do zastoja.

Veliki deo gotove ambalaže, ili sirovina za proizvodnju, doprema se iz prekookeanskih zemalja. Tokovi transporta su dramatično usporeni, a neki od njih i prekinuti, što dodatno povećava tražnju na tržištu, i cenu. Ambalaža se proizvodi od kartona, papira i plastike. Svaki proizvod i svaka komponenta za proizvodnju već beleže vidljiv rast cena. U takvoj situaciji, čak i ukoliko se nabave dovoljne količine, postavlja se pitanje isplativosti. Ako se ne podigne cena za kupca, prodavci će biti u gubicima posle prazničnih onlajn rasprodaja.

„Crni petak“ je ove godine 26. novembra i on neće biti otkazan. Prodavci računaju na veći promet nego prethodnih godina. Stresom iscrpljeni građani sigurno će poželeti da sebe obraduju nečim što će im, bar prvivremeno, pričiniti zadovoljstvo. Uz poštovanje epidemioloških mera planiraju se posete prodavnicama, ali će se ogroman broj porudžbina, sasvim sigurno, realizovati onlajn. Zbog svega navedenog planira se da popusti počnu ranije, i da se produže koliko god to ima smisla, odnosno da se povežu sa božićnim i novogodišnjim popustima.

Kupci su unapred zamoljeni za strpljenje i razumevanje. Ono što je poručeno sigurno će jednog dana stići na željenu adresu, upakovano.