Koji ste tip vozača?

(Last Updated On: )

Da li spadate među vozače koji na putu do posla trube ako automobil ispred njih ne krene dovoljno brzo kad se upali zeleno svetlo? Da li nekad otvorite prozor kako bi vozaču u susednom autu objasnili da je pogrešno skrenuo i napravio prekršaj? Ili možda prekršaje drugih uopšte ne primećujete? Sve reakcije i ostale postupke koji su vašim saputnicima ponekad potpuno nerazumljivi sada možete da opravdate naučnim objašnjenjem. Naime, zaključci socijalnih psihologa iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE) pokazuju da vreme provedeno za volanom može biti vrlo stresno, uz dosta frustracija, na koje ljudi različito reaguju.

car-407166_1280

Istraživanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti u drumskom saobraćaju koje izvode LSE i Goodyear, jedan od vodećih proizvođača pneumatika na svetu, pokazuje da vozači na putu vrlo različito reaguju na ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. Odlučujući faktor pri tome je način na koji se pojedinac suočava sa svojim osećanjima i neizvesnošću. Na osnovu toga istraživači su definisali sedam različitih tipova ličnosti koji isplivaju na površinu u situacijama sa kojima se svaki dan susrećemo na putu:

  1. Učitelj: Želi da drugi vozači shvate gde su pogrešili, zato voli da ih podučava o greškama. Očekuje da mu se za uloženi trud oda priznanje.
  2. Sveznalica: Ubeđen je da ga okružuju sve sami nesposobnjakovići, a satisfakciju pokušava da postigne ponižavajućim vikanjem na druge vozače.
  3. Takmičar: Uvek mora biti ispred ostalih vozača i nervira se ako mu neko smeta. Ako neko želi da ga prestigne, odmah ubrzava, a pri vožnji u koloni održava kratko rastojanje do vozila ispred sebe tako da niko ne može da se ubaci ispred njega.
  4. Sudija: Želi da kazni druge vozače za svaki pogrešan potez koji primeti. Može se dogoditi da čak izađe iz vozila i direktno priđe drugom vozaču.
  5. Filozof: Ponašanje drugih vozača, kakvo god da je, prihvata bez problema i pokušava da ga logično objasni. Tokom vožnje uspešno kontroliše svoja osećanja.
  6. Ravnodušan posmatrač: Nepristojno ponašanje drugih učesnika u saobraćaju ne prima lično, a označava ih kao opasne vozače.
  7. Begunac: Tokom vožnje izoluje se od spoljašnjih faktora slušanjem muzike ili telefonskim razgovorima. U pitanju je strategija kojom se begunci izoluju kako ne bi morali da se bave drugim vozačima na putu i kako drugi vozači ne bi mogli da ih uznemiravaju.

Većina pomenutih tipova ponašanja može dovesti do opasnih situacija u saobraćaju, zato razumevanje sopstvenog ponašanja predstavlja prvi korak ka većoj samokontroli i istovremeno sigurnijoj vožnji.

Istraživačkim projektom koji će u budućnosti doneti još interesantnih i pre svega korisnih rezultata, LSE i Goodyear žele da utvrde na koji način vozači na putu utiču jedan na drugog.