Ko snabdeva svet pamukom

(Last Updated On: August 28, 2022)

Kad zaista poželimo kvalitetnu odeću ili posteljinu za sebe, dragu osobu, a posebno za najmlađe članove porodice, prva ideja je pamuk. Na etiketi obično potražimo sirovinski sastav, a pošto se uverimo da je u pitanju čist pamuk obično pogledamo gde je odeća proizvedena. Kina, Indija, Pakistan, Turska… najčešće su države u kojima se odeća šije od, što je ekonomski isplativo, domaćeg pamuka.

Na našim prostorima postalo je traženo i prepoznatljivo tursko pamučno rublje, indijski prekrivači, pakistanska posteljina…

U svetskoj proizvodnji pamuka ubedljivo dominiraju Kina i Indija. Kina je najveći proizvođač, ali i najveći potrošač i uvoznik pamuka, što je očekivano s obzirom da je u pitanju ogromna, najmnogoljudnija zemlja sveta. Više od 300 miliona Kineza učestvuje u proizvodnji blizu šest i po miliona tona pamuka godišnje.

Indija, što je zanimljivo, ima veće površine od Kine na kojima može da uzgaja pamuk. Ova zemlja se smatra postojbinom pamuka i njena proizvodnja prelazi šest miliona tona.

Tek polovinu od količine pamuka koje proizvede Kina proizvedu Sjedinjene Američke Države, treći po redu proizvođač. Pamuk se gaji u južnim državama uz najsavremenije mere proizvodnje, ali količine ne zadovoljavaju potrebe, zbog veoma razvijene industrije tkanina i odeće.

Četvrti na listi i još jedan milioner po količinama (više od 2,3 miliona tona) je Brazil. Zemlja je u poslednjih nekoliko godina više nego udvostručila proizvodnju i postala drugi izvoznik pamuka na svetu.

Pakistan je na petom mestu po proizvodnji, sa 980 hiljada tona pamuka, a na šestom mestu je Uzbekistan, koji je treći izvoznik na svetu. Slede Turska, Australija, zapadnoafrička država Benin. Na desetom mestu liste najvećih proizvođača je Grčka, koja ima idealne uslove za uzgajanje pamuka. Grčka izvozi veći deo svog pamuka, uglavnom u susednu Tursku.

Ne treba zaboraviti da se pamuk ne koristi samo za proizvodnju vlakana. Bez njega se ne bi mogla zamisliti industrija papira, filtera, vate, specijalnih tehničkih tkanina, nekih plastičnih materijala. Od različitih delova biljke proizvode se sapuni, karton, građevinski materijali, čak i jestivo ulje.