Kinezi prerađuju plastiku u Ćupriji

(Last Updated On: )

U Ćupriji je potpisan ugovor o zakupu nepokretnosti u svojini te opštine sa kineskom kompanijom koja će proizvoditi plastične granule.

Ugovor su potpisali predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić i direktor kompanije Kuansi He.

Kinezi su zakupili halu od 1.500 kvadrata nekadašnje Grafičke industrije “Mladost” gde će raditi oko 50 radnika. Investicija je vredna oko dva miliona evra, a proizvodnja će početi početkom novembra.

Kako su naveli od predstavnika kompanije, u fabrici će se preradjivati plastični otpad koji bi se sakupljao u Srbiji. Kompanija planira da proširi proizvodnju u narednom periodu tako što će napraviti halu u industrijskoj zoni gde bi radilo do 150 radnika.

Kineska kompanija “Djong Ćao” se bavi proizvodnjom plastičnih granula, a to je materijal koji je neophodan za proizvodnju plastičnih proizvoda.

Kompanija planira da u narednom periodu pokrene još neke pogone za proizvodnju tih plastičnih proizvoda, rekao je Ninoslav Erić.

Delegacija opštine Ćuprije je bila prošle godine u Kini i tada je uspostavljen kontakt sa predstavnicima te kompanije. “Oni su razmatrali gde će otvoriti fabriku i na kraju su se odlučili za Ćupriju”, rekao je Erić.

Opština Ćuprija je pre četiri godine kupila dve hale i upravnu zgradu nekadašnje štamparije “Mladost” u stečaju kako bi ih ponudila budućim investitorima. U jednoj od hala je i turska “Tibet moda” koja će uskoro dobiti novog vlasnika.

Kineski “Eurofiber” će preuzeti “Tibet modu” i počinje  proizvodnju čarapa.

“Ostale hale Mladosti iz stečaja je kupila jedna domaća kompanija tako da ćemo tu imati jedan mali kinesko-srpski industrijski park”, rekao je Erić.

Izvor: Beta