6 koraka pre prodaje onlajn biznisa

(Last Updated On: May 27, 2021)

Imate biznis koji se u najvećoj meri ili isključivo odvija onlajn. Uložili ste mnogo vremena i truda da sve funkcioniše kako treba i rezultati su vidljivi – vaš onlajn biznis je uspešan. Ukoliko vam se u takvoj situaciji dogodi da vas okolnosti nateraju da onlajn posao prodate, ili ste tako sami odlučili kako biste se upustili u novu fazu poslovanja, postavlja se pitanje – kako prodati, kako to obično kažemo, razrađen biznis?

Najvažniji cilj o kojem govorimo je – dobiti što više novca, a koraci koje treba da preduzmete su sledeći.

  1. Primenite računovodstvene metode koje biste koristili da vaš posao nije onlajn – detaljnu finansijsku analizu, pre svega. Konsultujte agenciju za knjigovodstvo da vam u tome pomogne.

2. Iskoristite sve podatke koje pruža Google Analytics, napravite preglede saobraćaja i formirajte dokumente koji pokazuju ko su korisnici / kupci i potencijalni kupci, odakle dolaze, šta žele, napravite analizu kako se kretala konverzija… Sve ovo ćete pokazati kupcu.

3. Analizirajte brend koji se stvorili. Veoma je važno da on bude odvojen od vašeg ličnog ili porodičnog imena, ličnih uspeha i neuspeha. Bolje ćete prodati brend koji postoji za sebe.

4. Pripremite kompletnu SEO analizu sa ključnim pojmovima i informacijama o rangiranju, tako da kupac vidi da ste se ozbiljno bavili pozicioniranjem sajta, napravite marketing analizu, čak i ROI analizu koja svedoči o isplativosti ulaganja. Kada sve to uradite biće vam jasnija i prava vrednost vašeg biznisa, odnosno cena koju možete da tražite i dobijete.

5. Pravni status sajta treba da bude regulisan, kao i autorska prava na sadržaje.

6. Saznajte sve važne podatke o kupcu. Sa pregovaračima potpišite ugovor o čuvanju informacija tokom pregovora, čime obezbeđujete zaštitu poverljivih podataka o svom biznisu i uslovima kupoprodaje.

Sve navedene preporuke možete da koristite, zapravo, još bolje je da ih koristite, dok razvijate biznis – u trenutku kada odlučite da ga prodate neće biti propusta teških za korekcije, i moći ćete od kupca da zahtevate, sa punim pravom, veću cenu.