Kaizen, tajna dobrog poslovanja

(Last Updated On: April 22, 2022)

Japanske kompanije obično su sinonim za efikasnost, poslovnost i dobre rezultate. Jedan od osnovnih modela na kojem većina njih počiva je kaizen – filozofija stalnog usavršavanja.

Šta to tačno znači?

Pojam kaizen kombinacija je dve reči – kai, što na japanskom znači promena, i zen, što je reč koja znači dobro. Kovanica je nastala neposredno posle Drugog svetskog rata, a poznata ostatku sveta postala je četiri decenije kasnije, kada je Masaki Imai napisao knjigu pod nazivom „Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspeha“.

Kaizen, uvek može bolje

Prvi korak, po kaizen filozofiji je da se prepozna i prizna problem. I kada sve deluje idealno, poboljšanja su moguća. U tom prostoru, koji je nekada sasvim mali, leži tajna napredovanja i prednosti u odnosu na konkurenciju. Na poboljšanja mogu da ukažu i kupci ili potrošači, ako ih pažljivo slušate. Ukoliko imaju bilo kakav prigovor na vaš proizvod, ili hvale neke osobine konkurencije koje vi nemate, pažljivo sve zabeležite i analizirajte.

Možda sve neće biti tako jasno u početku, ali ne odustajte odmah od paralelnih projekata na kojima radite. Usavršavanjem proizvoda i usluga koje ste odbacili kao manje bitne možda možete postići dobar rezultat. Ako ste se već opredelili za jednu opciju i vredno radite na njoj, zastanite s vremena na vreme i potrudite se da razmišljanjima obuhvatite što širu sliku – kompaniju, okruženje, ljude i njihove potrebe… Ovakav način podstiče kreativnost i otvara prostor za usavršavanje.

Ako ste vlasnik kompanije, omogućite isto i zaposlenima, odvajajući ih povremeno namerno od dnevnih rutina.

Preduzetnici nisu uvek spremni da priznaju svoje slabe tačke, i tu leži najveći problem za primenu kaizen filozofije. Kada se sve odvija relativno dobro, jednostavnije je uživati u uspehu nego tražiti nešto bolje. Na vlasnicima biznisa je, zato, da se ugledaju na pozitivne uzore i promene svoje ponašanje. Na primer na Tojotu. U ovoj kompaniji važi pravilo da čim se uspešno napreduje ka postizanju cilja, postavlja se novi cilj i novi izazov. Dodajte ovome i upornost u prevazilaženju eventualnih prepreka, i dobićete bolji rezultat od uobičajenog.