Kada počinje Premijer liga

(Last Updated On: )

Po svim procenama, u poređenju sa drugim fudbalskim takmičenjima, engleska Premijer liga trpi najveće gubitke zbog zastoja u redovnom prvenstvu, izazvanog epidemijom korona virusa. Produžetak sezone je tema o kojoj se ozbiljno razmišlja čak i ovih dana, kada se u Velikoj Britaniji beleže maksimalni brojevi novozaraženih i preminulih.

Fudbal više neće biti kao pre, ali je važno igrati ga, smatraju Britanci i svi oni koji od Premijer lige, direktno ili indirektno, ostvaruju zaradu.    

Efekat takmičenja na moralno stanje nacije i mentalno zdravlje takođe se najozbiljnije uzima u obzir, pa iz vlade stižu vesti da bi što pre trebalo pronaći način da se fudbal igra. Fudbal će, kažu upućeni, biti i prvi sport koji će dobiti “zeleno svetlo za povratak “, u prvo vreme, naravno, bez publike na stadionima. Mečeve će navijači pratiti na TV ekranima, a završetak sezone omogućiće transfere, neophodne za delimično obnavljanje priliva novca.

Stručnjaci Premijer lige i političari razmatraju rešenja, ali se svi slažu da je bezbednost igrača najvažnija i da “glavnu reč” još uvek vodi korona virus.

Čim se zadovolji nekoliko preduslova, izlazak na terene će biti realan.

Prvi se odnosti na britansko zdravstvo u celini. Ono treba da bude rasterećeno toliko da u svim mestima u zemlji može da pruži pravovremenu i adekvatnu pomoć.

Epidemija treba da prebrodi vrh – dnevni broj preminulih i novoobolelih mora da pokazuje konstantan i trajan pad.

Velika Britanija treba da ima dovoljno neophodne zaštitne opreme i testova za nekoliko meseci unapred.

Epidemija, ukratko, mora da stigne do nivoa kada promena ponašanja i ukidanje pojedinih mera neće izazivati porast broja obolelih.     

Sve navedeno, a samim tim i nastavak sezone, moguće je ostvariti u vremenskom intervalu koji se meri nedeljama.   

Sa Ostrva, dakle, stižu vesti da će Premijer liga pronaći način da spase takmičenje. Mnogi klubovi nižeg ranga, međutim, spremaju se za bankrot. Oni koji zavise od prodaje ulaznica, u manjim mestima, za sada ne vide izlaz.